
درک طرز کار سیستمهای حفاظتی خودکار ماشینها ساده است، اما وقتی بحث سیستمهای کنترل خودکار اتومبیل پیش میآید، همه چیز پیچیدهتر میشود. بحث بر سر کارآمدی ترمزهای ضد قفل هنوز ادامه دارد اما یک سری از سیستمهای کنترلی هستند که در مدلهای مختلف استفاده میشوند و بسیاری از مردم دوست دارند که ماشینشان این سیستم رانندگی خودکار را داشته باشد.
در این مطلب از پینورک به سیستم رانندگی خودکار میپردازیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.
سیستمهای کنترل خودکار ماشین
این سیستمها معمولاً به گونهای هستند که اطلاعات ضروری مورد نیاز راننده را در اختیار آنها قرار میدهند و کارهایی که باید بهطور مداوم انجام شود را برای راننده انجام میدهد. هدف از ساخت این سیستمها، افزایش ایمنی در رانندگی است. ممکن است این سؤال پیش بیاید مثلاً سیستم رانندگی خودکار که روزبهروز بر تعدادشان افزوده میشود، چگونه قرار است به داشتن رانندگی ایمن کمک کنند؟
بعضی از سیستم رانندگی خودکار اتومبیل سالهاست که در صنعت خودروسازی استفاده میشوند و بارها کارآمدی خود را برای داشتن رانندگی ایمنتر و لذتبخشتر، اثبات کردهاند. سیستم مکانیابی خودکار، از سال ۱۹۹۰ که برای اولین بار عرضه شد، در ماشینهای شرکتهای مختلف استفاده میشود و استفاده از این سیستم بهاندازهای گسترده شده است که هیچ رانندهای نمیتواند بدون آن رانندگی کند. رانندههای بسیار کمی را میتوانید پیدا کنید که مشتاق به استفاده از نقشهای کاغذی و قدیمی باشند.
بسیاری از این سیستمها هنوز جای پای خود را در میان خودروسازان محکم نکردهاند و هر لحظه ممکن است از رده خارج شوند؛ اما میان این سیستمها ایدههای جدید و جالبی هست که پتانسیل استفاده وسیع از آنها وجود دارد و میتوانید انتظار وجود این سیستمها را در برخی از ماشینهای جدید داشته باشید و آنها را ببینید. ایدههای دیگری که در بازار وجود دارند، هنوز جای پیشرفت دارند و ممکن است تا چند سال آینده شاهد ورود آنها به صنعت خودروسازی نباشیم. از آن جا که این سیستمها برپایه دانش الکترونیک و نرم افزار ساخته میشوند، تحت استانداردهای ایمنی IEC-61508 و ISO-26262 قرار میگیرند.
سیستم رانندگی خودکار اتومبیلها هر ساله دچار تغییر میشوند و هر روز مدلهای جدیدتر آنها را در بازار میبینیم؛ اما ۱۳ سیستم دیگر نیز هستند که دفعه بعد برای خرید ماشین، باید از وجود آنها در خودرو منتخبتان اطمینان حاصل کنید.
این سیستمهای کنترل خودکار مخصوص زمانی هستند که در بزرگراهها رانندگی میکنید و باید حواستان به سرعت و فاصله مناسب خودرو شما از سایر ماشینها باشد. با داشتن امکانات حرکتی پیشرفته، ماشین به طور خودکار فاصلهاش را با ماشینهای دیگر حفظ میکند و سرعت را با توجه به میزان فاصله ماشین یا کامیونی که از روبهرو میآید تنظیم میکند و با این کار احتمال تصادف را پایین میآورد. بسیاری از این سیستمها در سرعتهای پایین به طور خودکار خاموش میشوند اما بعضی از آنها حتی در ترافیک سنگین هم کار میکنند.
تنظیم نور خودکار
این سیستمها نور را به گونهای تنظیم میکنند تا راننده دید بهتری در تاریکی داشته باشد. در این سیستم از چراغهای متحرک استفاده میشود که میتوانند تمام گوشههای مسیر پیش رو را برای راننده روشن کنند.
ترمز خودکار
سیستم ترمز خودکار، سیستمی برای پیشگیری از تصادفات و کاهش صدمه در هنگام تصادفات شدید ناشی از حواسپرتی، است. بعضی از این سیستمها، واقعاً میتوانند ماشین را قبل از برخورد به طور کامل متوقف کرده و از تصادف جلوگیری کنند ولی عملکرد اکثر آنها، کم کردن سرعت برای جلوگیری از تصادفات شدید است.
پارک اتوماتیک
امکاناتی که در سیستمهای پارک اتوماتیک وجود دارد، بسیار متنوع است ولی همه این سیستمها به راننده کمک میکنند تا پارک موازی بی نقصی داشته باشد. بعضی از این سیستمها عمل پارک کردن را خود، به طور کامل انجام میدهند اما بعضی از آنها فقط راننده را راهنمایی میکنند.
شناسایی نقاط کور
سیستمهای شناسایی نقاط کور به کمک سنسورهایی که در جاهای مختلفی از ماشین سوار شدهاند، به راننده اطلاعات حیاتی که تحت هیچ شرایط دیگری نمیتواند به دست بیاورند را میدهد. بعضی از این سیستمها از صدای بوق برای هشدار به راننده استفاده میکنند و بعضی دیگر مجهز به دوربینهایی هستند که میتوانند تصاویر را به مانیتورهایی که روی داشبورد قرار دارند، مخابره کنند.
سیستمهای جلوگیری از تصادف
این سیستم رانندگی خودکار از سنسور برای تشخیص احتمال برخورد با اشیای نزدیک دیگر را اندازهگیری میکنند و نتیجه را با استفاده از صداهای هشدار دهنده یا تصویر به راننده انتقال میدهد. این سیستم میتواند نزدیک بودن سایر ماشینها، علائم راهنمایی و رانندگی، حیوانات و دیگر اشیایی که ممکن است در خیابان وجود داشته باشد را حس کند. اگر احتمال برخورد به این اشیا وجود داشته باشد، سیستم به راننده هشدار میدهد. این سیستمها میتوانند اقدامات پیشگیرانه دیگری مانند شارژ کردن ترمزها و قفلکردن کمربند را برای ایمنی بیشتر انجام دهند.
سیستمهای کنترل حواس راننده
این سیستم با استفاده از ابزار مختلف میتواند تشخیص دهد که حواس راننده در حین رانندگی چه زمانی از جاده پرت میشود. بعضی از این سیستمها، از حرکت سر برای شناسایی خوابآلودگی و بعضی دیگر از خطهای جاده برای کنترل حواس راننده استفاده میکنند.
مسیریابی با استفاده از GPS
سالهاست که نقشههای کاغذی بزرگ و جاگیر، جای خود را به سیستمهای مسیریابی دادهاند. بسیاری از این سیستمها، از راهنمای صوتی پشتیبانی میکنند و راننده را از نگاه کردن به صفحه نمایش، بینیاز میکنند. بعضی از سیستمهای مسیریابی اطلاعات ترافیکی که راننده قبل از سفر، باید در رادیو میشنید را در اختیار او قرار میدهند و کار راننده را سادهتر میکنند.
رانندگی در شیب زیاد
در سیستم رانندگی خودکار به راننده در کنترل سرعت ماشین در مسیرهایی با شیب بالا، کمک میکند. این سیستم با خودکارسازی سیستم ترمز، سرعت ماشین را کم میکند که بر اساس همان سیستمی که ABS و TCS برای عمل کردن استفاده میکنند، عمل میکنند. بعضی از این سیستمهای کنترل سرعت، میزان سرعت را به سیستم حرکت میسپارند. میتوانید با فشار دادن پدال گاز و یا ترمز، سرعت ماشین را به صورت دستی تغییر دهید.
تنظیم سرعت هوشمند
این سیستم با استفاده از اطلاعات مختلف، سرعت مجاز رانندگی در مناطق مختلف را محاسبه میکند و نتیجه را در اختیار راننده قرار میدهد. کار این دستگاه، محاسبه سرعت ماشین و مقایسه آن با سرعت مجاز منطقه است. همین ویژگی باعث میشود که این سیستم در مناطقی که سرعت مجاز رانندگی آنها در هیچ منبع اینترنتی ثبت نشده است، کار نکند.
سیستم هشداردهنده حفظ لاین
این سیستم با استفاده از سنسورهایی که در قسمتهای مختلف ماشین جایگذاری شدهاند، از جابهجایی اتفاقی لاین ماشین جلوگیری میکنند. وقتی سیستم رانندگی خودکار تشخیص میدهد که ماشین در حال خارج شدن از لاین خود است، صداهای هشدار دهندهای در ماشین پخش میکند و راننده را به بازگشت به لاین خود مجبور میکند تا از تصادفات و خروج از جاده جلوگیری کند. این سیستمها، میتوانند قدمی فراتر بگذارند و در صورت نیاز خود اقدامات لازم را برای برگرداندن ماشین به لاین اصلی انجام دهند.
دید در شب
در سیستم رانندگی خودکار دید در شب به راننده کمک میکند چیزهایی که در شب دیدنشان غیرممکن است را ببیند. سیستمهای دید در شب به دو دسته اکتیو Active و پسیو Passive تقسیم میشوند. سیستمهای اکتیو، نور فروسرخ را ساطع میکنند و از بازگشت آن برای شناسایی موقعیت شی و سیستمهای پسیو از حرارت ساطع شده از ماشینهای دیگر و حیوانات برای تشخیص آنها استفاده میکند.
سیستم کنترل باد تایر
در سیستم رانندگی خودکار اطلاعات باد درون تایر را به راننده میدهد. تنها راهی که میتوانید بدون داشتن این سیستم باد تایر را چک کنید، پیاده شدن از ماشین، زانو زدن کنار هر تایر و تست آن با استفاده از فشار سنج است. با توجه به این پروسه وقتگیر، وجود چنین سیستمی در ماشین، باعث صرفهجویی در زمان میشود.
مقالات مرتبط :
در این مطلب از پینورک به موضوع سیستمهای کنترل هوشمند ماشین پرداختیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.
6 ماه پیش ملیحه احمدی
سلام. من ملیحه احمدی به عنوان یه عضو کوچک از پین ورک در کنار شما هستم تا بتونم مطالب متنوع و جالبی رو با شما به اشتراک بذارم. یکی از ویژگیهایی که منو به نوشتن محتواهای جدید ترغیب میکنه، روحیهی بالا برای یادگیری مطالب جدید و بکارگیری خلاقیت در نوشتههام هست. امیدوارم این مطالب به اندازه کافی براتون جذاب و به دلتون نشسته باشه :)
افزودن دیدگاه