
اگر شما هم از افرادی هستید که در حیاط ساختمان یا باغشان استخر روباز دارند احتمالا با مشکلات مربوط به بهداشت و نگهداری آن آشنا هستید؛ حال یا به این صورت که از افرادی درخواست میکنید کار تمیزکردن استخر را برایتان انجام دهند و یا به شخصه مدت نه چندان کوتاهی را در هفته به نظافت محیط و آب استخر خود اختصاص میدهید؛ ما در این نوشته قصد داریم شما را با مراحل تمیز کردن استخرهای خانگی آشنا کنیم. با ما در پینورک همراه باشید.
وسایل لازم برای تمیز کردن استخر
- یکی از کاربردیترین وسایلی که به شما در تمیزکردن استخر کمک خواهد کرد، یک دسته تلسکوپی تمیز است که در طی مراحل مختلف نظافت، برای اتصال اکثر لوازم به کارتان خواهد آمد.
- در کنار این دسته تلسکوپی، شما به یک تور ماهیگیری یا تور مخصوص جمعکردن برگها و سایر ذرات معلق روی آب استخر نیاز دارید که به آن اسکیمر هم میگویند؛ همچنین اسکیمر نام یک سیستم قابل تعبیه درون ساختار استخر است بصورتی که یک دریچه درون فضای اصلی و به فاصله حدود ۱۰ سانتی متر از لبه استخر قرار دارد. این دریچه در مواقع لازم توسط کاربر باز شده و مانند فاضلاب عمل میکند؛ عملکرد اسکیمر استخر به این صورت است که لایهی رویی آب استخر را با کمی مکش به درون خود هدایت کرده و پس از فرو بردن آب همراه با ناخالصیها، آنها را به سیستم فیلتراسیون استخر تحویل میدهد تا پس از تصفیه مجددا به درون آب اصلی بازگردند و به این ترتیب به تدریج ذرات معلق روی سطح آب را از استخر خارج کند.
- همچنین به یک برس استخر برای سائیدن و تمیز کردن جرمهایی که دیوارهها و پلههای استخر گرفته نیاز دارید که باید به همراه یک مایع شوینده برای تمیزی بیشتر در کنار آن استفاده شود.
۳٫ همچنین نیاز به یک جاروی استخر (هر نوع از آن که مایلید و بسته به نوع نیازتان) هست.
۴٫ مواد شیمیایی که برای بهداشتیشدن آب استخر استفاده میشوند عبارتند از: افزاینده و کاهنده pH، قرصهای کلر برای ضدعفونی آب استخر و محلولهای شوکدهنده(منعقدکننده) برای تهنشینکردن مواد و آلودگیهای مختلف محلول در آب؛ البته برای اندازهگیری سطح کلر و pH آب استخر به دستگاههای کلرسنج و pHمتر نیاز دارید تا از بودن میزان کافی کلر در استخر و قرارداشتن pH آب استخر بین ۷/۲ تا ۷/۶ اطمینان حاصل کنید. برای عوامل آلاینده دیگر نیز سنجشگر وجود دارد که این دستگاهها از فروشگاههای تجهیزات آزمایشگاهی قابل تهیه هستند.
مراحل نظافت استخر
مرحله اول: نظافت سطحی
قدم اول جمعآوری ذرات معلق خارجی مثل برگ و شاخه و لاشه حشرات مرده روی آب استخر است که به وسیله تور مخصوص متصل به دسته تلسکوپی انجام میشود. پس از این کار، باید جرمهای قابل مشاهدهای که روی دیوارهها و همچنین پلههای استخر جمع شده را با برس کشیدن آنها به همراه یک ماده شوینده (مانند مسواک زدن دندانها!) تمیز کرد.
این کار معمولا لازم است به صورت هفتگی و همچنین پس از اتفاقاتی که موجب وارد شدن ذرات خارجی به درون آب استخرهای روباز میشود مانند طوفان یا بارندگی انجام شود.
مرحله دوم: تمیز کردن کف استخر
پس از پاک شدن سطح آب و دیوارههای استخر از ذرات قابل مشاهده خارجی، نوبت به جارو کردن کف استخر میرسد؛ این کار را میتوانید به وسیله انواع جاروهای اتوماتیک(رباتیک)، نیمه اتوماتیک یا دستی مخصوص استخر (بسته به سلیقه و نیاز خود) انجام دهید.
این عمل نیز باید حداقل هفتهای یکبار و همچنین پس از هر بار استفاده از مواد منعقدکننده شیمیایی که باعث رسوب آلودگیهای آب به کف استخر میشود انجام گیرد.
* نکته: پس از اضافهکردن شوکدهندهها، باید مدتی صبر کرد تا آلودگیها تهنشین شوند *
نکات مهم انتخاب جاروی استخر
- جاروهای دستی در دو مدل با فیلتر تصفیه (معمولا شنی) و بدون فیلتر موجودند که مدلهای بدون فیلتر برای استخرهای دارای اسکیمر قابل استفادهاند.
- معمولا برای استخرهای کوچک و متوسط به ترتیب از جاروهای دستی یا نیمه اتوماتیک استفاده میشود. طرز کار با جاروی نیمهاتوماتیک به این صورت است که باید آن را به پمپ تصفیه و یا اسکیمر استخر متصل کرده و روی کف قرار دهید و بگذارید تمام سطح استخر را جارو کند و پس از اتمام کار، آن را از استخرخارج کنید.
- جاروهای رباتیک، دستگاههای سبک و کوچکی هستند که امکان حرکت و تمیز کردن کف و دیوارههای استخر را بصورت اتوماتیک دارند. تنها کافیست آن را پس از روشن کردن در یک نقطه از استخر رها کرده و پس از اتمام کارش آن را از آب خارج کنید. با توجه به اینکه قیمت جاروهای رباتیک به نسبت انواع دیگر بالاتر است، معمولا بیشتر افرادی که استحرهای بزرگتر دارند ترجیح میدهند برای راحتی کارشان از این مدل جاروها استفاده کنند (برای استخرهای بزرگ به نسبت قیمتشان بهصرفهاند).
- جدای از نکات ذکر شده و بدون درنظر گرفتن حجم، در استخرهایی که بیش از حد کثیفند یا جلبک گرفتهاند، استفاده از جاروهای نوع دستی توصیه میگردد؛ زیرا مدلهای اتوماتیک، با فرستادن مجدد آبی که احتمالا هنوز بصورت کامل تمیز نشدهاست، حداقل پس از یک دور استفاده، تمیزی قابل قبولی را به استخر شما به ارمغان نخواهد آورد.
مرحله سوم: تنظیم میزان مواد شیمیایی موجود در آب استخر و pH آن
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از جلبک زدن استخر، حفظ تعادل شیمیایی آب موجود در آن است. این مهم به کمک استفاده از متعادلکنندههای شیمیایی مانند تنظیمکنندههای pH و شوکدهندهها صورت میگیرد. همچنین باید همواره با نگهداشتن کلر در سطح استاندارد، از رشد قارچ، میکروب و جلبک درون آب استخر جلوگیری کرد؛ دقت کنید که کلر محلول در آب فرّار بوده و در اثر گرما و تابش آفتاب درصد آن بخاطر تبخیر و تجزیه کاهش مییابد. همچنین باید هر چند وقت یکبار در صورت خارج شدن میزان فسفات آب از حد استاندارد، از محلولهای کاهشدهنده فسفات استفاده کنید. سایر محلولهای مفید عبارتند از: ضدجلبکها (هفتهای یکبار) ضد اسید سیانوریک (در صورت افزایش بیش از حد آن) بهتر است در صورت امکان هر روز و حداقل ۲ بار در هفته میزان مواد شیمیایی موجود در آب استخر را اندازهگیری و اقدامات مناسب را صورت دهید.
قبل از استفاده از هر یک از این مواد لازم است سیستم گردش و تصفیه آب استخر کاملا سالم باشد تا بتواند مواد شیمیایی ریختهشده در یک قسمت را به تمام نقاط استخر رسانده و شما را از عملکرد صحیح آنها در تمام قسمتها مطمئن کند. برای این منظور باید فیلتر استخر را کاملا خالی و تمیز کرده و از باز بودن مسیر آب در تمامی بخشها اطمینان حاصل کنید.
سپس در اولین قدم، برای تنظیم میزان pH آب، باید بصورت سعی و خطا از افزایندهها و کاهندهها و اندازهگیری با pHمتر استفاده کنید تا زمانی که به محدوده مناسب (بین ۷/۲ تا ۷/۶) برسد.
پس از تنظیم مقدار pH، با ریختن قرصهای ضدعفونی کننده کلر در آب استخر، یک مرحله به تمیزشدن استخرتان نزدیکتر شوید. البته لازم به ذکر است که این قرصها به آرامی در آب حل میشوند و قاعدتا مدتی طول میکشد تا به وسیله سیستمهای گردشی آب استخر، تاثیرشان را بصورت یکنواخت در تمام حجم آن بگذارند.
مرحله بعدی، شوک دادن به استخر است که توسط محلولهای شیمیایی مخصوص انجام میشود. ریختن این محلولها در آب، به از بین بردن آلودگیها و باکتریهای واردشده به استخر از طریق انتقال از موهای سر، عرق بدن و یا ادرار حلشده در آب استخر کمک شایانی خواهد کرد. این کار میتواند توسط همان کلر نیز انجام شود؛ به این صورت که مقدار زیادی کلر را به یکباره درون آب بریزیم و پس از منتظر ماندن برای تهنشینی مواد، مجددا با استفاده از جارو آنها را جمعآوری کنیم. همچنین میتوان یا تمام فعالیت جاروکردن را تنها در همین مرحله انجام داد.
سایر مقالات مرتبط:
چگونه ناودان خانه را تمیز و گرفتگی آن را رفع کنیم؟
نکات طلایی تمیزکردن شیشههای مشجر
مرحله چهارم: از بین بردن جلبکهای استخر (نظافت استخرهایی که خیلی کثیفند)
اگر استخرتان آنقدر آلوده شده که رنگ آن به سمت سبز تغییر کرده و جلبک زده است، به کمی تلاش بیشتر نیاز دارید:
- ابتدا باید مانند مراحل قبل، ذرات و جرم اضافی را از روی سطح آب استخر به کمک تور متصل به دسته تلسکوپی جمع آوری کنید؛ فقط در این حالت مراقب باشید در صورتی که روی سطح آب یک لایه جلبک بسته باشد از سیستم اسکیمر استخر استفاده نکنید زیرا باعث بهم خوردن آب راکد و ریختن و انتقال این لایههای جلبک از سطح به کف استخر خواهد شد و تمیز کردن آن را مشکلتر خواهد ساخت.
- سپس برای تنظیم میزان ترکیبات شیمیایی، ابتدا pH آب استخر را اندازهگیری و تنظیم کنید: پس از هر بار اندازهگیری، بسته به نتیجه آن از افزایشدهنده یا کاهندههای pH استفاده کنید. این فرآیند احتمالا زمان زیادی (حتی تا چندین روز) نیاز دارد، زیرا باید با سعی و خطا و اضافه کردن مقداری افزایشدهنده یا کاهشدهنده خاصیت قلیایی به آب استخر، مدتی صبر کنید تا در تمام حجم آب پراکنده شود، سپس مجددا میزان pH را اندازهگیری کرده و تا زمان رسیدن آن به بازه (۷/۲ تا ۷/۶) این کار را ادامه دهید.
- در مرحله بعدی از قرصهای کلر برای کشتن باکتریهای ایجادشده کمک بگیرید. این قرصها را طبق دستورالعمل نوشتهشده روی بسته آن به آب استخر و همچنین در داخل اسکیمر استخر (راه فاضلاب (تصفیه))، درون شناور و همچنین ناودانهای اتوماتیک آن اضافه کنید تا قسمتهای مختلف استخرتان نیز ضدعفونی شود.
- و در نهایت کف استخر را (که اکنون اندوده از ذرات مختلف تهنشینشده است) بوسیله جاروی مخصوص استخر تمیز کنید؛ به احتمال زیاد برای انجام این کار در استخرهایی که مدت زیادی تمیز نشدهاند به زمان و انرژی زیادی نیاز خواهید داشت.
نکته: در صورتی که تجربه کافی برای تمیزکردن استخر ندارید و حجم زیادی نیز از ذرات اضافی در کف استخر شما تهنشین شدهاست پیشنهاد میکنیم از افراد حرفهای برای جمعآوری و نظافت این جرمها کمک بگیرید؛ زیرا حرکات اشتباه و هدایت زبالهها به سمت سیستمهای تصفیه باعث خسارت به استخر شما خواهد شد؛ چون ممکن است ذرات تهنشینشده به هم چسبیده و در لولهها و قسمتهای مختلف سیستم تصفیه، تشکیل کلوخ و ذرات سنگینی بدهند و با گرفتگی این مجاری، موجب خرابی در سیستم استخر شما شود.
در این نوشته، شما را با مراحل متخلف تمیز کردن استخرهای خانگی آشنا نمودیم. از اینکه با ما در پینورک همراه بودید از شما متشکریم.
6 ماه پیش پردیس بیژن زاده
افزودن دیدگاه