
هر دو نوشیدنی فوقالعادهی هستند اما تفاوتهای کلیدی بین آنها وجود دارد که ممکن است شما دوست داشته باشید آنها را بدانید. پس ابتدا بهتر است تفاوتهای اصلی بین آیس لاته(لاته یخی) و آیس کافی(قهوه یخی) را با هم مقایسه کنیم. در این مطلب از مجله پینورک به مقایسه بین آیس لاته و آیس کافی میپردازیم.
تفاوت آیس لاته و آیس کافی چیست؟
هر دو نوشیدنی دارای قهوه هستند با این تفاوت که در لاته شما مقداری زیادی شیر سرد هم باید به آن اضافه کنید البته در آیس کافی هم شیر وجود دارد اما با مقدار بسیار کم نسبت به یخ. پس تا اینجا تفاوت اصلی بین این دو نوشیدنی در میزان شیر استفادهشده در آن است.
تنوع زیادی در مورد این دو نوع قهوه وجود دارد شاید این استدلال به وجود آید که لاته یخی یک نوع از قهوه یخی است تا حدود درست حدس میزنید تفاوتهای فقط در نام آنها، شیر، طعم و مقدار وجود دارد.
در آیس کافی مقدار کمتری شیر به آن اضافه میشود!
قهوه یخی در واقع خود قهوه معمولی است که به آن آیس کافی میگویند و تمام خواص یک قهوه معمولی را از جمله مقدار کافئین و طعم دارد اما با این تفاوت که در دمای کم و سرد دم میکشد.
شاید این نوع قهوه یک نوشیدنی مناسب برای فصل گرما باشد یا برای مکانهای که بیشتر آبوهوای آن منطقه گرم است. یک شات بزرگ از اسپرسو که لانگو نامیده میشود اول سرد شده و سپس به یخ اضافه میشود.
اگر دوست دارید میتوانید به آن شیر اضافه کنید ولی فضایی برای اضافه کردن شیر به میزان زیادی ندارید اگر هم دوست دارید قهوه خود را شیرین بنوشید بهتر است قبل از ریختن قهوه بر روی یخ به آن شکر به یخ اضافه کنید.
یکی دیگر از انواع قهوه یخی که بستگی به سفارش شما هم دارد، فیلتر قهوه اما روی یخ است. این کار باعث میشود که مایع بیشتر دم بکشد و طعم متفاوتتر نسبت به لانگو داشته باشد همچنین کِرِمی که معمولاً روی اسپرسو دارید را اینجا نخواهید داشت. درنهایت شما میتوانید با استفاده از دستگاه قهوه سرد قهوه یخی را تهیه کنید.
آیس لاته دارای مقدار کمی قهوه است!
لاته یخی میتواند از قهوه، اسپرسو یا اگر قویتر باشد از فیلتر قهوه با شیر سرد که روی آن ریخته میشود و در یک لیوان پر از یخ سرو شود.
لاته شما در اینجا آنچنان طعم قهوه را ندارد و بیشتر حاوی شیر است و این دقیقاً همان چیزی است که از قهوه یخی متمایز میکند، درحالیکه در قهوه یخی شما اگر دوست داشتید میتوانید به آن شیر اضافه کنید و شیر قهوه یخی بهاندازه شیر لاته یخی نیست. برای مثال یک لاته نسبت شیر به قهوه نسبت ۸ به ۱ است و در حقیقت هم طعم بیشتر نوشیدنی به شیر میل میکند.
لاته طعمی شیرینتری نسبت به قهوه یخی دارند و دلیل آن به خاطر این است که مقدار شیر و کرم خامهای در آن زیاد است البته در برخی از کافیشاپها و برخی از مردم از شیر تغلیظ شده بهجای شیر تازه استفاده میکنند مانند مردم ویتنام البته همانطور که گفته شد مقدار شیر و نوع شیر کاملاً متفاوت است.
اگر به دنبال لاته با مقدار شیر متعادل میگردید، شاید انتخاب شما کاپوچینو خواهد بود؛ اما تهیه آن بهعنوان یخی کار بسیار سختی است زیرا فوم شیر داغ بر بالای نوشیدنی یخزده قرار نمیگیرد و باید شیر را با همزن تا فوم آن کمتر شود.
روش صحیح دم کردن آیس کافی
بهترین راه برای دمکرده قهوه برای سرو کردن آن بهصورت سرد این است که آن را به روش سرد دمکنید. بهترین برای اینکه پس از سرد شدن طعم و عطر قهوه از بین نرود این است که آن را بهصورت سرد دم کرد زیرا اگر بهصورت داغ آن را دمکنید و به شکل سرد مصرف کنید عطروطعم قهوه پس از سرد شدن از بین میرود.
دم کردن قهوه به روش سرد حتی کافئین آن را هم از بین نخواهد برد فقط شاید طعمی متفاوت با آنچه قبلاً بهصورت داغ مصرف میکردید را داشته باشید. برای تهیه لاته یخی یا قهوه یخی به دستگاه قهوه سرد نیاز دارید، ابتدا باید آب گرم شود دمای آب در این مرحله باید به ۳۲ سانتیگراد برسد و بهاندازه دو برابر اندازه درست کردن به روش معمولی در آن قهوه بریزید. سپس قهوه شما دم میکشد و در آن کمی پخش میشود و درب آن را با محکم ببندید =، پیشنهاد من استفاده از محفظه شیشهای است.
پسازاینکه کافی میکس شما آماده شد باید آن را به مدت ۸ ساعت دست نزنید، پسازاینکه دم کشیدن به اتمام رسید میتوانید آن را به هر محفظهای که خواستید انتقال دهید البته میتوانید از صافی هم برای صاف کردن قهوه خود در این مرحله استفاده کنید.
البته این روش زیاد متداول نیست چه برای لاته یخی و چه برای قهوه یخی و دلیل آنهم طولانی بودن زمان دم کردن است. قهوه اسپرسو یا فیلتر قهوه بسیار سریعتر است و درنتیجه اگر قهوه باریستا باشد بهصورت یخزده بسیار راحتر تهیه میشود. تفاوتهایی بین قهوه داغی که سرد شده است وجود دارد و قهوهای که بهصورت سرد دم کشیده است کامل نسبت به روش دم کردن داغ قابلتمایز و تشخیص است.
طرز تهیه آیس کافی و آیس لاته
خب حالا که با طرز سرد کردن قهوه آشنا شدید قدم بعدی راحتر خواهد بود. اگر زیاد عجله ندارید و به دنبال قهوهای عالی هستید از روش سرد کردن قهوه استفاده کنید ولی اگر زمان برای شما مهم است پیشنهاد ما استفاده از قهوه اسپرسو فیلتر قهوه است.
تفاوت بین اسپرسو فیلتر قهوه در میزان قهوه در آن است. بهعنوانمثال اگر شما قصد دارید یک لاته یخی را تهیه کنید، اگر از شات اسپرسو بهجای نصف فنجان فیلتر قهوه استفاده کنید قهوهای بهتر خواهید داشت فقط به این دلیل که اسپرسو از فیلتر قویتر است. اگر دنبال قهوه یخی ملایمتری هستید، به آن کمی شیر اضافه کنید تا تمام فنجان فلیترقهوه سرد شود و با یخ پر شود. هنگامیکه تصمیم گرفتید که چه مقدار قهوه و کدام قهوه یخی را تهیه کنید، به موارد زیر نیاز دارید:
- یک لیوان بلند
- قهوه موردعلاقه خود
- شیر (اگر دوست دارید)
- شکر، باید زمانی که قهوه گرم است به آن اضافه کنید
- به مقدار زیاد تکه یخ
در لیوان یخ را بهاندازه دلخواه اضافه کنید البته برخیها ممکن است تمام لیوان را با یخ پر کنند که مشکلی وجود ندارد، البته ممکن است از مقدار قهوه شما کاسته شود. اگر لیوان را پر از یخکردهاید بهتر است از قهوه اسپرسو استفاده کنید.
برای کافی :
روی یخ قهوه خود را بریزید، در این لحظه شما قهوه یخی دارید و کار تمام است. میتوانید آن را همینجوری سرو کنید یا به آن کمی شیر اضافه کنید اگر شیر سرد باشد بهتر است. اگر میخواهید قهوه یخی خود را بهصورت شیرین سرو کنید، وقتی هنوز قهوه گرم است به آن شکر اضافه کنید در غیر این صورت پس از سرد شدن شکر در قهوه حل نمیشود.
برای آیس لاته:
بعدازاینکه یخ را به لیوان انداختید، شیر سرد و شات قهوه خود را به آن اضافه کنید. اگر دوست دارید لاته خود را بهصورت شیرین سرو کنید میتوانید با استفاده از نصف شیر و نصف خامه این کار را انجام دهید. یا میتوانید شیر خود را گرمکنید به آن شکر اضافه کرده و بگذارید که سرد شود و سپس روی قهوه خود بریزید، دقیقاً همان کاری که باید برای قهوه یخی انجام داد باید در هنگام گرم بودن مایع آن را مخلوط کرد وگرنه مخلوط نمیشود.
معرفی دستورهای دیگر
روش اصلی یا واقعی برای تهیه این نوع قهوه وجود ندارد و راههای مختلفی برای طرز تهیه این نوع قهوه وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
بهعنوانمثال یکی از موضوعاتی که مردم را دراینباره آزار میدهد گرم شدن قهوه بعد از ذوب شدن یخهاست که روشهایی برای دور زدن آن وجود دارد. یکی از روشهای متداول که خیلی از کردم از آن پیروی میکنند، ریختن قهوه بیشتر نسبت به یخ در لیوان است.
روش دیگر استفاده از تکه یخهای قهوه بهجای تکه یخهای معمولی است؛ یعنی پس از دم کردن قهوه اجازه دهید کمی خنک شود (از قهوه بخار بلند نشود) و سپس داخل آن را یخ بریزید.
روش دیگر تنظیم و تغییر دستورالعملهای مربوط به شیرین کردن قهوه شما است که میتوانید قهوه خود را با شربت بهجای شکر شیرین کنید همچنین میتوانید از شربتهای شکلات، کارامل، توتفرنگی و هر چیزی که دوست دارید در آن استفاده کنید.
اگر دوست دارید که نصف شیر و نصف قهوه باشد، احتمالاً فیلتر قهوه برای شما بهترین انتخاب است.
کدام کافئین بیشتری دارد؟
این بستگی به نوع قهوه مورداستفاده شما دارد که چه نوعی قهوهای را برای دم کردن انتخاب میکنید. اگر از روشهای بهینه برای دم کردن قهوه خود استفاده میکنید محاسبه کافئین موجود بسیار سخت خواهد بود، زیرا دم کردن بهصورت سرد روی کافئین دیرتر عمل میکند.
شاید هم ممکن است فردی ممکن است قهوه خود را قویتر یا ملایمتر دم کند که باز این روی کافئین تأثیر میگذارد، بااینحال آنچه میتوانیم به شما بگوییم این است که برای یک اسپرسو معمولی (۲۵ میلیلیتر) حدود ۱۲۰ الی ۱۷۰ گرم کافئین وجود دارد؛ بنابراین اگر از یک شات اسپرسو استفاده میکنید این مقدار کافئین به دست خواهید آورد.
اگر قهوه خود را با فیلتر قهوه درست میکنید، برای به دست آوردن کافئین به مقدار بالا باید حدود دو قاشق چایخوری قهوه را به حدود ۲۲۶ میلیلیتر آب اضافه کنید البته شاید مقدار کافئین کمی زیادتر هم شود، زیرا فیلتر برای مدت طولانیتری آب را با قهوه در تماس نگه میدارد.
اگر یک شات اسپرسو کمی شیر را در لیوان متوسط پر از یخ اضافه میکنید، به همان میزان کافئین به دست خواهید آورد. اگر نصف فنجان فیلتر قهوه را به همان لیوان پر از یخ اضافه کنید، بهاندازه نصف کافئین اسپرسو کافئین خواهید داشت.
اگر یک شات اسپرسو را برای لاته یخی و قهوه یخی خود استفاده کنید به یک اندازه کافئین خواهید داشت.
سرانجام اگر از ترکیب عربیکا استفاده میکنید، قهوه شما کافئین کمتری نسبت به زمانی که از قهوه روبوستا استفاده کنید دارد. دانه روبوستا دو برابر عربیکا کافئین دارد ولی کمی تلختر از عربیکا است.
بهعنوانمثال اسپرسو که از روبوستا تهیهشده باشد از نوع عربیکا کافئین بیشتری دارد حتی اگر اسپرسو هم از قهوهٔ قوی هم باشد.
در این مطلب از مجله پینورک به مقایسه آیس لاته و آیس کافی میپردازیم. آیس کافی و آیس لاته دو نوشیدنی فوقالعاده خوشمزه هستند هردوی آنها در یکچیز مشترک هستند و آنهم وجود قهوه در یخ است. پس بهترین راه برای دم کردن این نوشیدنی سرد روش دم کردن سرد است تا طعم و مزه قهوه از بین نرود.
4 سال پیش ملیحه احمدی
سلام. من ملیحه احمدی به عنوان یه عضو کوچک از پین ورک در کنار شما هستم تا بتونم مطالب متنوع و جالبی رو با شما به اشتراک بذارم. یکی از ویژگیهایی که منو به نوشتن محتواهای جدید ترغیب میکنه، روحیهی بالا برای یادگیری مطالب جدید و بکارگیری خلاقیت در نوشتههام هست. امیدوارم این مطالب به اندازه کافی براتون جذاب و به دلتون نشسته باشه :)
افزودن دیدگاه