معمولا دردها و گرفتگی‌هایی که در اندام‌های مختلف بدن بر اثر ضربه‌دیدن، کشیدگی، افتادن‌های بخاطر از دست دادن تعادل، یا حوادث جزئی دیگر به‌وجود می‌آیند، موقتی بوده و با کمی استراحت کردن، گرم نگه‌داشتن و گاهی قراردادن یخ روی اندام آسیب دیده بهبود خواهند یافت. ولی گاهی با مشکلات مزمن‌تری روبرو هستیم که معمولا بخاطر ضعف عضلات یا ناهنجاری‌های اسکلتی-عضلانی بوده و استفاده از خدمات درمانی حرفه‌ای‌تر مانند فیزیوتراپی را می‌طلبد.

اگر بدلیل مشکلات هزینه یا نداشتن زمان امکان مراجعه به فیزیوتراپ را ندارید با ما در پین‌ورک همراه باشید تا شما را با فعالیت‌هایی آشنا کنیم که در صورت آسیب‌دیدگی مفاصل برای کاهش درد و همچنین بازشدن ماهیچه‌ها و درنتیجه افزایش دامنه حرکت اندام‌ها می‌توانید به عنوان فیزیوتراپی در خانه به کمک برخی وسایل ساده انجام دهید.

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی شاخه‌ای از توانبخشی است که در آن فیزیوتراپ با استفاده از دستگاه‌های الکتریکی و مکانیکی مختلف و کمپرس‌های سرد و گرم در کنار دادن تمرین‌های ورزشی مرتبط با عضو درگیر به بیمار و انجام ماساژهای تخصصی تلاش می‌کند درد وی را کاهش داده و بازه حرکت بدون مشکل مفاصل او را به حد طبیعی بازگرداند.

دستگاه‌های الکتریکی فیزیوتراپی از اولتراسوند، نورهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان الکتریکی استفاده کرده و با آزادکردن ماهیچه‌ها و عصب‌های مناطق درگیر به بهبود درد بیمار کمک می‌کنند.

فیزیوتراپی در منزل

درست است که بسیاری از این موارد را خود فرد درگیر نمی‌تواند در منزل به تنهایی یا حتی با کمک دیگران انجام دهد، ولی اقداماتی مانند گرم یا سرد نگه‌داشتن،ماساژ ساده یا ورزش‌هایی که نیاز به لوازم تخصصی ندارند را می‌توان در منزل و در آرامش و بدون دغدغه هزینه و زمان رفت و آمد انجام داد.

هرچند توصیه می‌شود اگر اگاهی لازم را درباره آناتومی بدن ندارید جهت انتخاب ورزش‌های مناسب مشکل خود و همچنین اطمینان از انجام صحیح حرکات ورزشی قبل از شروع فیزیوتراپی در منزل از یک فرد آگاه در این حوزه مشورت بگیرید.

فیزیوتراپی در منزل برای مفاصل مختلف بدن

در صورتیکه از جدی نبودن مشکل خود اطمینان دارید (قبلا به پزشک یا فیزیوتراپ مراجعه کرده‌اید) و یا در شرایطی هستید که چاره‌ای جز این ندارید که با امکانات موجود برای خود فکری کنید می‌توانید از ورزش‌ها و حرکات نرمشی و آزادکننده عضلات و همچنین انواع کمپرس برای مشکلات خود استفاده کنید. به یاد داشته باشید همواره پیشگیری بهتر از درمان است.

در ادامه نکات مفیدی را درباره حالت‌های مناسب و درست قرارگرفتن اعضای بدن و فعالیتهایی که می‌توان با عنوان اعمال فیزیوتراپی در منزل انجام داد زا با شما در میان می‌گذاریم.

فیزیوتراپی زانو در خانه

فیزیوتراپی زانو

دردهای زانو ممکن است به دلایل مختلفی از جمله اضافه‌وزن یا استفاده زیاد از پله‌ (و خوردگی غضروف آن) درکنار افزایش سن و عللی مانند کاهش تراکم استخوان، سفتی مفاصل (آرتریت) و دلایل پزشکی دیگر بروز کند. حتی ممکن است راه رفتن و ایستادن غلط نیز باعث زانودرد شود. به شما توصیه می‌کنیم همزمان با انجام تمرین‌های درمانی در منزل از مراجعه به پزشک و تشخیص و درمان علت اصلی آن غافل نشوید.

اگر اضافه‌وزن دارید تلاش کنید به وزن ایده‌آل برگردید و اگر درد یا مشکلات استخوانی را مکرر در قسمت‌های مختلف بدنتان احساس می‌کنید استفاده از کلسیم و ویتامین دی خود را افزایش دهید. همچنین می‌توانید تمرین‌های ورزشی ساده توصیه شده توسط متخصصان را چندین مرتبه در روز انجام دهید تا عضلات پاهایتان قوی شود.

درصورتی که مفصل زانو ملتهب شده و دمای آن افزایش پیدا کرده است، استفاده از کمپرس سرد توصیه می‌شود. حرکات کششی بسیاری نیز برای تقویت عضلات ران و ساق پا وجود دارد که می‌توانید از آنها استفاده کنید.

فیزیوتراپی کمر در منزل

فیزیوتراپی کمر

از شایع‌ترین دلایل درد کمر و گردن غلط بودن شیوه ایستادن، نشستن و خوابیدن افراد است. در این مواقع به نکته‌های زیر دقت کنید:

خوابیدن: هرگز بر روی شکم نخوابید؛ این حالت خواب علاوه بر اینکه ستون فقرات شما را تحت فشار قرار می‌دهد، باعث اختلال در سایر فعالیت‌های بدن مانند گوارش و تنفس نیز می‌گردد. در حالتهای دیگر(به پشت و پهلو) سعی کنید قسمت‌هایی از بدن که انحنا دارد توسط بالش‌های کوچک و بزرگ حمایت شود و در طول زمان خواب جایی از بدن بدون تکیه‌گاه نماند.

ایستادن: ستون فقرات در راستای طبیعی خود قرار بگیرد و انحناها کم یا زیاد نشوند.

نشستن: مخصوصا در زمان‌هایی که با مانیتور کار می‌کنید سعی کنید کمر خود را در عین تکیه دادن صاف نگه داشته و از بالشتک‌های کوچک برای پر کردن گودی کمر و کاهش فشار روی ستون فقرات خود استفاده کنید.

دلایل دیگر درد کمر ممکن است مشکلات اسکلتی مانند گودی کمر بیشتر یا کمتر از حد عادی و یا حتی بیرون‌زدگی دیسک کمر باشد. تحت فشار قرار گرفتن اعصاب سیاتیک نیز موجب کمردردهای شدیدی می‌شود.

در مطب‌های فیزیوتراپی از امواج گرمایی و الکتریکی برای از بین بردن درد و باز کردن عضلات بهمراه کمپرس گرم استفاده می‌شود، در خانه می‌توان از پتو یا تشک‌های برقی، کیسه آب گرم و بستن پارچه‌ به دور کمر برای گرم نگه‌داشتن آن استفاده کرد.

فراموش نکنید که استراحت و دراز کشیدن برای درمان کمردرد حیاتی است، البته در کنار آن حرکات کششی و آزادکننده عضلات اطراف (ران و شکم) را انجام دهید تا بهبودی شما سرعت بگیرد.

فیزیوتراپی شانه در منزل

فیزیوتراپی شانه

بهترین حالت قرارگیری شانه‌ها در پوزیشن ایستاده و نشسته بصورتی است که به همراه سر یک خط صاف تشکیل دهند و سطح آنها پایین‌تر از گردن نباشد. درصورتی که مدت زیادی جلوتر از سر قرار بگیرند و یا پایین‌تر از انتهای گردن باشند (قوز و افتادگی شانه) هم ظاهر بدی به بدن می‌دهند و هم به تدریج مشکلاتی برای شانه و گردن ایجاد می‌کنند.

تمرین‌های کششی معمولی یا به همراه کش‌های ورزشی مخصوصی که امروزه در ورزش‌های مختلف استفاده می‌شود در بهبود دردهای شانه و کتف بسیار موثر است ولی باید توسط افراد آگاه‌تر مانند فیزیوتراپ‌ها یا افرادی که در رشته طب ورزش تحصیل کرده‌اند تجویز شود. گرم نگه داشتن آن روش دیگری از فیزیوتراپی در خانه است که در اولویت بعدی قرار دارد.

فیزیوتراپی گردن

در صورت بروز گرفتگی گردن که معمولا بر اثر قرارگرفتن طولانی مدت آن در زاویه نامناسب (در اکثر موارد رو به پایین) ایجاد می‌شود باید اولا از گردنبندهای طبی جهت حفط حالت اصلی و صاف مهره‌های گردن استفاده‌کرد و ثانیا حرکات کششی متناسب با این ناحیه را انجام داد. گرم نگه‌داشتن گردن نیز می‌تواند به این مشکل کمک کند.

این عارضه معمولا برای جراحان و دندانپزشکان اتفاق می‌افتد زیرا ایشان ساعات زیادی از روز را باید به نقاط پایینتر از سرشان نگاه کنند. همچنین افرادی که مدت طولانی به مانیتورهایی خیره ‌می‌شوند که در ارتفاعی کمتر یا بیشتر از حد استاندارد (تقریبا هم ارتفاع با چشم‌ها) باشد با مشکلات گردن دست و پنجه نرم می‌کنند.

فیزیوتراپی مچ در خانه

فیزیوتراپی مچ دست و پا

در این مورد نیز استفاده نادرست و طولانی مدت از موس یا کیبورد کامپیوتر می‌تواند موجب بروز مشکل و آسیب به مچ دست شود. بهترین حالت استفاده از این وسایل به گونه‌ای است که مچ دست هم‌سطح نوک انگشتان قرار بگیرد. استفاده از لوازم با طراحی ارگونومیک و همچنین قراردادن تکیه‌گاهی برای مچ دست بصورتی که در هوا معلق نباشد برای جلوگیزی از مچ‌درد توصیه می‌گردد.

طریقه راه رفتن نیز از دلایل ایجاد آسیب و درد در مچ پاست. برای برداشتن کف پا از روی زمین در راه رفتن اصولی باید ابتدا سینه پا را از زمین جدا کرد و در هنگام گذاشتن پا بر روی زمین نیز باید اول پاشنه روی زمین قرار بگیرد. در غیر اینصورت متاسفانه دیر یا زود باید منتظر مشکلات مچ پا، زانو و حتی کمردرد باشید. پیچ‌خوردگی نیز از مشکلات شایع مچ پاست.

بسته به نوع مشکل روش فیزیوتراپی انتخابی نیز متفاوت خواهد بود. ولی درمان‌های کلی شامل تکنیک‌های دستی، دستگاههای ریلکس کننده و تقویت‌کننده بافت و همچنین کمپرس سرد و گرم برای بهبود درد و التهاب است.

مقاله مرتبط:

  1. راهنمای سرویس و نگهداری تردمیل
  2. توپر شدن بدن : چطور حجم عضله را بالا ببرم؟
  3. چگونه سالم باشیم؟ چگونه سالم زندگی کنیم؟

آب درمانی فیزیوتراپی

آب‌درمانی

حتما شنیده‌اید به کسانی که مشکلات درد مفاصل دارند توصیه می‌شود از جکوزی (حوضچه آب گرم) استفاده کنند و یا یک سری حرکات ورزشی را در استخر انجام دهند. مجموعه این اعمال نوعی از آب درمانی یا هیدروتراپی نامیده می‌شود.

در آب گرم دردهای عضلانی کاهش یافته و بخاطر احساس تحمل وزن کمتری توسط مفاصل فشار روی آنها کم شده و راحت‌تر حرکت می‌کنند اما بخاطر سخت‌تر بودن حرکت در آب باعث تقویت بهتر عضله می‌گردد. اگر در منزلتان استخر و جکوزی داشته‌باشید می‌توانید از این روش‌ها که حالتی از فیزیوتراپی در منزل محسوب می‌شود نیز بهره ببرید.

ماساژ

ماساژدرمانی

نوعی از ماساژ به نام ماساژ بافت عمقی که شاخه‌ای از ماساژ سوئدی ایت به باز کردن گرفتگی‌های ماهیچه ای کمک کرده و به همین دلیل می‌تواند درد ناشی از تحت فشار بودن اعصاب را کم کند. نکته ای که وجود دارد اینکه این عمل در بخش‌هایی از بدن باید توسط شخص دیگری بجز بیمار انجام شود و این فرد باید اطلاعات و مهارت کافی برای انجام ماساژ را داشته باشد.

در ادامه از شما دعوت می‌کنیم با روش‌های گام‌به‌گام انجام فیزیوتراپی برای مفاصل مختلف بدن در منزل در پست‌های ما همراه باشید. هم‌اکنون می‌توانید در

منتظر دیدگاه شما هستیم
به اشتراک بگذارید

3 سال پیش پردیس بیژن زاده

مطالب مشابه

افزودن دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.