روش‌های خانگی و داروهای طبیعی، برای درمان پوست خشک و خارش‌آور ناشی از اگزما را نرم می‌کند. می‌توان برای جلوگیری از پیشرفت اگزما به‌خصوص در زمستان، فصلی که علائم به بیش‌ترین مقدار خود می‌رسند، از کرم‌ها، محصولات طبیعی و ارگانیک استفاده کرده و تغییراتی در روش زندگی و عادات غذایی خود ایجاد کنید. در این مطلب از مجله پین‌ورک به معرفی ۱۲ روش طبیعی برای درمان اگزما می‌پردازیم.

معرفی داروهای طبیعی برای درمان اگزما

مواد طبیعی همچون ژل آلوورا و روغن نارگیل می‌توانند پوست خشک و آسیب‌دیده را مرطوب کنند. همچنین با التهاب و باکتری‌های خطرناک مبارزه می‌کنند تا از ایجاد ورم و عفونت جلوگیری کنند. روش‌های طبیعی قادر به درمان قطعی اگزما نیستند اما به کنترل علائم و جلوگیری از پیشرفت آن کمک می‌کنند. در ادامه مطلب به بهترین روش‌های طبیعی برای بهبود اگزما می‌پردازیم.

روش‌های طبیعی برای درمان اگزما

۱ . ژل آلو ورا

ژل آلو ورا از برگ گیاه آلو به دست می‌آید. قرن‌هاست که مردم برای درمان بسیاری از بیماری‌های مزمن از این ژل استفاده می‌کنند. استفاده عمده از ژل آلو ورا در تسکین اگزما است. مجله‌ای به‌صورت اصولی تأثیرات آلوورا بر سلامت انسان را مورد بررسی قرارداد. دانشمندان اعلام کردند که این ژل دارای خواص زیر است:

  • ضد باکتری
  • ضد میکروب
  • تقویت‌کننده سیستم ایمنی
  • التیام‌بخش زخم

خاصیت ضد باکتری و ضد میکروبی از عفونت پوست، که معمولاً در پوست‌های خشک و ترک‌خورده رخ می‌دهد، جلوگیری می‌کند. خاصیت التیام‌بخش آلوورا پوست آسیب‌دیده را بهبود بخشیده و روند آن را تسریع می‌کند.

روش استفاده

ژل آلو ورا را می‌توانید در فروشگاه‌های بهداشتی و یا به‌صورت آنلاین تهیه کنید. همچنین می‌توانید برگ آلو ورا را تهیه‌کرده و ژل را مستقیماً از آن جدا کنید. از محصولات حاوی آلو ورا و مقدار کمی از مواد دیگر استفاده کنید- بقیه محصولات ممکن است حاوی نگه‌دارنده، الکل، اسانس‌های مختلف، و رنگ باشند که همه این‌ها باعث تحریک پوست حساس می‌شوند. الکل و مواد خشک‌کننده دیگر موجود در این محصولات موجب شدیدتر شدن اگزما می‌شوند. ابتدا مقدار کمی از ژل را به پوست بزنید تا مطمئن شوید به آن حساسیت ندارید. آلو ورا گاهی سوزش ایجاد می‌کند. هرچند عموماً برای بزرگ‌سالان و کودکان بسیار تأثیرگذار و بی‌ضرر است.

۲ . سرکه سیب

سرکه سیب یک ماده معروف برای درمان بسیاری از بیماری‌ها ازجمله بیماری‌های پوستی است. انجمن ملی اگزما (NEA) اعلام کرده است که سرکه سیب به درمان بیماری‌ها کمک زیادی می‌کند. هرچند باید بااحتیاط آن را مصرف کرد چراکه اسید موجود در آن به بافت‌های نازک آسیب وارد می‌کند. هیچ تحقیق علمی‌ای ثابت نکرده است که سرکه سیب علائم اگزما را کم می‌کند، اما دلایل مبنی بر اثرگذاری آن وجود دارد.

تنظیم خاصیت اسیدی پوست

سرکه سیب به‌شدت اسیدی است. پوست در حالت طبیعی اسیدی است، اما افرادی که به اگزما مبتلا شده‌اند درصد اسیدی بودن پوستشان از بقیه کم‌تر است. این امر از قدرت دفاعی پوست می‌کاهد. استفاده از سرکه سیب رقیق به تنظیم خاصیت اسیدی پوست کمک می‌کند اما اگر رقیق نباشد ممکن است سوزش ایجاد کند.

در مقابل، بسیاری از صابون‌ها، پاک‌کننده‌ها و مواد شوینده حاوی الکل هستند. آن‌ها می‌توانند از مقدار اسید پوست بکاهند و درنتیجه پوست را بسیار آسیب‌پذیر کنند. به همین دلیل است که استفاده از بعضی از صابون‌ها باعث بروز اگزما می‌شود.

مبارزه با باکتری‌ها

مطالعات نشان داده‌اند که سرکه سیب با باکتری‌هایی همچون اشریشیا کلای و اورئوس مبارزه می‌کند. استفاده از این سرکه احتمال عفونی شدن پوست‌های آسیب‌دیده را کم‌تر می‌کند.

روش استفاده

همیشه قبل از استفاده از سرکه سیب آن را رقیق کنید. مصرف سرکه سیب رقیق نشده باعث سوزش و مشکلات نظیر آن می‌شود. سرکه سیب را می‌توان با یکپارچه مرطوب و یا در حمام استفاده کرد و در اکثر سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های بهداشتی قابل تهیه است.

برای استفاده از سرکه سیب با پارچه مرطوب:

  • ۱ لیوان آب گرم را با ۱ قاشق سوِپ‌خوری سرکه مخلوط‌کنید.
  • محلول را به پنبه و یا گاز استریل بزنید.
  • با کمک پنبه، پارچه را آغشته به سرکه کنید.
  • پارچه را برای ۳ ساعت روی پوست بگذارید.

برای استفاده از سرکه سیب در حمام:

  • ۲ لیوان سرکه سیب را در وان آب داغ بریزید.
  • بگذارید بدن ۱۵ الی ۲۰ دقیقه خیس بخورد.
  • کل بدن را با آب بشویید.
  • چند دقیقه بعد از حمام کردن، پوست را مرطوب کنید.

۳ . سفیدکننده

اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد، تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از سفیدکننده‌ها در حمام به دلیل خواص ضد باکتری و ضدالتهابی که دارد موجب بهبود علائم اگزما می‌شود. مصرف سفیدکننده، باکتری‌های سطح پوست ازجمله اورئوس که عامل ایجاد عفونت است را از بین می‌برد. و این امر موجب ترمیم میکروبیوم سطح پوست‌پوست می‌شود. نتایج منتشرشده در مجله‌ای در سال ۲۰۱۵ نشان داده است مصرف سفیدکننده پوست در حمام نیاز به درمان‌های کورتیکواستروئیدی و آنتی‌بیوتیکی را کاهش می‌دهد. هرچند برخی تحقیقات هم تفاوت خاصی بین حمام کردن معمولی و حمام همراه با مصرف سفیدکننده‌ها پیدا نکرده‌اند.

روش استفاده

برای استفاده از سفیدکننده در حمام، یک سفیدکننده معمولی (۶ درصدی) تهیه‌کرده و طبق دستورالعمل زیر عمل کنید:

  • نصف لیوان سفیدکننده را در وان پر از آب بریزید. (و یا ۱ قاشق سوپ‌خوری از سفیدکننده درازای هر ۳.۷ لیتر آب.)
  • سفیدکننده را در حین پر شدن وان به آن اضافه کنید.
  • بگذارید برای ۵ الی ۱۰ دقیقه خیس بخورد.
  • پس از استفاده بدن را به‌طور کامل با آب گرم بشویید.
  • به‌آرامی بدن را خشک‌کنید.

برای جلوگیری از خشک شدن پوست از آب ولرم استفاده کنید و بلافاصله بعد از خشک‌کردن، از مرطوب‌کننده استفاده کنید. اگر شاهد هرگونه سوزش و یا قرمزی بودید، از مصرف سفیدکننده خودداری کنید. افرادی که مبتلابه آسم و یا بیماری‌های تنفسی هستند، از مصرف این محصول به دلیل داشتن بخار غلیظ خودداری کنند.

۴ . جو کلوئیدی

جو کلوئیدی که به آن Avena sativa هم می‌گویند، برای جداسازی خاصیت درمانی پوست، باید جوشانده شود. یک تحقیق انجام‌شده در سال ۲۰۱۵ نشان داده است که جو کلوئیدی مایع شست‌وشوی جو کلوئیدی دارای خاصیت آنتی‌اکسیدان و ضدالتهاب است که باعث بهبود موارد زیر می‌شود:

  • خشکی پوست
  • ترک پوست
  • زبری پوست
  • جوش‌های زیاد

با توجه به نتایج یک آزمایش تصادفی و کنترل‌شده، مرطوب‌کنندهٔ جو عملکرد نسبتاً بهتری نسبت به مراقبت ساده داشته است.

روش استفاده

جو کلوئیدی پودری را در وان آب گرم بریزید و در آن بنشینید. محصولی را انتخاب کنید که تنها ماده تشکیل‌دهنده آن جو کلوئیدی، بدون هیچ‌گونه اسانس و یا ماده افزودنی باشد. این پودر را می‌توان از فروشگاه‌های بهداشتی و یا به‌صورت آنلاین خریداری کرد. محصولات شست‌وشو و کرم‌هایی که حاوی جو کلوئیدی هستند نیز به‌صورت آنلاین قابل تهیه می‌باشند. جو کلوئیدی عموماً برای همه سنین مناسب است، ولیکن افرادی که به جو حساسیت دارند باید از مصرف آن خودداری کنند. همچنین افرادی که به گلوتن (ماده لزج جو) حساسیت دارند باید احتیاط کنند چراکه این در این ماده، جو با گندم مخلوط شده است.

۵ . حمام

حمام کردن بخش مهمی از روند درمانی اگزما است. وقتی یک فرد مبتلابه مشکل پوستی مثل اگزما شده است، پوست این فرد نیاز به رطوبت بیش‌تری دارد چراکه لایه بیرونی پوست عملکرد معمولی‌ای ندارد. برای بعضی‌ها، شست‌وشو باعث خشک شدن بیش‌تر پوست و درنتیجه تشدید اگزما می‌شود.

درمان اگزما

این اتفاق زمانی می‌افتد که:

  • از آب خیلی سرد و یا خیلی گرم استفاده شود.
  • مصرف صابون نامناسب.
  • استفاده نکردن از مرطوب‌کننده بعد از حمام

از حمام کردن مکرر خودداری کنید. اکثر کودکان و خردسالان نیاز به تنها یک الی دو بار حمام کردن در هفته دارند.

انجمن ملی آموزش (NEA) پیشنهاد کرده است که:

  • حداقل روزی یک‌بار دوش بگیرید.
  • از آب ولرم استفاده کنید.
  • مدت‌زمان هر دفعه حمام رفتن بیش از ۱۰ یا ۱۵ دقیقه نشود.
  • از لایه‌برداری پوست بپرهیزید.
  • از پاک‌کننده‌های ملایم به‌جای صابون استفاده کنید.
  • حمام کردن با مواد مختلف ازجمله جوش‌شیرین، سرکه، و پودر جو را امتحان کنید.

یک حمام طولانی با آب داغ، روغن‌های طبیعی و رطوبت پوست را از بین می‌برد. سعی کنید از مدت‌زمان حمام کردن بکاهید و از آب گرم، نه داغ، استفاده کنید. ۳ دقیقه بعد از حمامُ مرطوب کردن پوست را شروع کنید. به‌آرامی پوستتان را خشک‌کنید قبل از این‌که به‌طور کامل خشک بشود، آن را مرطوب کنید. این کار باعث می‌شود قبل از تبخیر شدن آب، پوست مرطوب بشود. بعد از شستن و خشک‌کردن دست‌ها، به آن‌ها هم مرطوب‌کننده بزنید تا از بروز اگزما روی آن‌ها جلوگیری کنید.

۶ . روغن نارگیل

روغن نارگیل حاوی اسیدهای چرب مفید است که پوست را مرطوب می‌کند، که این امر به پوست‌های خشک و مبتلابه اگزما کمک می‌کند. همچنین روغن نارگیل ارگانیک با کمک به مبارزه علیه التهاب و تقویت مقاومت پوست، از آن محافظت می‌کند. در طی آزمایشی در یک کلینیک، تأثیر مصرف روغن نارگیل روی پوست کودکان موردبررسی قرار گرفت. نتیجه نشان‌دهنده این بود که مصرف این روغن بعد از ۸ هفته، باعث بهبود علائم اگزما شد و عملکرد بهتری نسبت به روغن‌های معدنی داشت.

روش مصرف

یک پرس خنک از این روغن را بعد از حمام مستقیماً به پوست بمالید و این کار را چند بار دیگر در طول روز تکرار کنید. قبل از خواب از روغن نارگیل استفاده کنید تا پوستتان در طول شب مرطوب بماند. روغن فوق ارگانیک نارگیل معمولاً در دمای اتاق جامد است، ولیکن دمای بدن آن را به مایع تبدیل می‌کند. این روغن در فروشگاه‌های بهداشتی و به‌صورت آنلاین در دسترس است. افرادی که به نارگیل حساسیت دارند از این روغن به‌هیچ‌عنوان استفاده نکنند.

درمان اگزما

۷ . عسل

عسل یک ضد باکتری و ضدالتهاب است که سال‌هاست مردم از آن برای درمان زخم‌هایشان استفاده می‌کنند. نتایج مطالعات نشان داده است که عسل باعث التیام زخم و تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود و این امر به دفاع علیه عفونت‌ها کمک می‌کند. تحقیق دیگری نشان داده است که عسل برای درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی نظیر سوختگی و زخم مفید است و خاصیت ضد باکتری دارد. مصرف مستقیم عسل روی اگزما علاوه بر مرطوب کردن پوست و افزایش سرعت بهبود، از ایجاد عفونت جلوگیری می‌کند.

روش مصرف

مقداری عسل را به محل موردنظر بمالید. فراورده‌های عسلی مانوکا که برای مراقبت از زخم تهیه‌شده است در اکثر داروخانه‌ها و به‌صورت آنلاین در دسترس است.

۸ . برگ درخت چای

تولیدکنندگان، روغن برگ چای را از برگ‌های درخت مالسا به دست می‌آورند. اکثر مردم از این روغن برای درمان بیماری‌های پوستی ازجمله اگزما استفاده می‌کنند. مطالعهٔ انجام‌شده در سال ۲۰۱۳ میلادی نشان داده است که این روغن دارای خواص ضدالتهابی، ضد باکتری، و التیام‌بخش زخم است. همچنین به درمان خشکی پوست و خارش کمک کرده و مانع ایجاد عفونت می‌شود.

روش مصرف

همیشه قبل از مصرف روغن‌های ارگانیک، آن‌ها را رقیق کنید. روغن برگ درخت چای را می‌توان با روغن‌کاری و یا روغن بادام یا زیتون مخلوط و سپس مصرف کرد. بعضی از محصولات حاوی روغن برگ چای رقیق‌شده هستند. این روغن را می‌توانید به‌صورت آنلاین یا از فروشگاه‌های مخصوص خریداری کنید.

۹ . تغییر در رژیم غذایی

اگزما یک بیماری التهابی است پوست را ملتهب، قرمز و خشک می‌کند. برخی مواد غذایی مخصوص باعث ایجاد و یا کاهش اگزما در بدن می‌شوند و تغییر دادن رژیم غذایی به شما کمک می‌کند از شدت اگزما بکاهید. برخی مواد غذایی دارای خاصیت ضدالتهابی عبارت‌اند از:

  • ماهی
  • سبزیجات
  • لوبیا و عدس
  • میوه
  • زردچوبه و دارچین

از مواد غذایی معروف که باعث بروز التهاب می‌شوند می‌توان به لبنیات، تخم‌مرغ، سویا، و گندم اشاره کرد. سعی کنید بعضی از آن‌ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید تا برایتان مشکل‌ساز نشوند.

معرفی روش‌های موثر برای درمان اگزما

۱۰ . صابون و پاک‌کننده‌ها

اکثر شوینده‌های بدن حاوی موادی هستند که باعث کف کردن می‌شوند. این مواد به‌خصوص در افرادی که مبتلابه اگزما هستند باعث خشکی پوست می‌شوند. صابون‌های گیاهی هم به دلیل داشتن الکل ممکن است به پوست آسیب بزنند. سعی کنید از صابون‌های بدن کف، اسانس و بدون مواد شوینده خاص استفاده کنید. از مصرف محصولات مخصوص اسکراب و لایه‌برداری نیز خودداری کنید چراکه آن‌ها آسیب بیش‌تری به پوست وارد می‌کنند. اکثر کسانی که به اگزما مبتلا هستند، محصولات ملایم، بدون اسانس و رنگ را برای مصرف برمی‌گزینند زیرا آن‌ها به کاهش علائم این بیماری کمک می‌کنند. سعی کنید از محصولاتی تحت عنوان نرم‌کننده استفاده نکنید زیرا این محصولات حاوی اسانس‌ها و مواد شیمیایی هستند که باعث سوزش پوست می‌شوند.

۱۱ . از حرارت زیاد دوری‌کنید

نشستن کنار بخاری و یا آتش ممکن است حس خوبی داشته باشد، اما علائم اگزما را تشدید می‌کند. هوای گرم و خشک باعث تبخیر شدن رطوبت بدن شده و خارش ناشی از اگزما را بیش‌تر می‌کند. از یک بخور در روزهای سرد و خشک زمستان استفاده کنید و از نزدیک شدن به لوازم گرمایشی خودداری کنید.

۱۲ . در روزهای زمستان خود را بپوشانید

وزش‌های سرد و خشک زمستان پوست را خشک می‌کنند و باعث بروز اگزما می‌شوند. بدنتان را در هوای سرد بپوشانید. همچنین اگر در صورتتان هم زخم‌های اگزما دارید، آن را با یک روسری بپوشانید.

درمان‌های خانگی اگزما برای نوزادان و کودکان

اکثر روش‌های درمانی خانگی برای کودکان هم مناسب هستند اما همیشه قبل از استفاده از آن‌ها برای کودکان در هر سنی با پزشک مشورت کنید.

درمان اگزما

روش‌های زیر ممکن است مفید واقع شوند:

  • از پوشاندن بیش‌ازحد کودک خودداری کنید. عرق کردن باعث تشدید اگزما و گرمازدگی می‌شود که این خارش را بدتر می‌کند.
  • برای جلوگیری از خاراندن پوست در نوزادان، دست‌کش دستشان کنید.
  • به‌صورت مرتب از یک مرطوب‌کننده استفاده کنید و دقت کنید که با بینی و چشم‌هایشان تماس پیدا نکند.
  • صورت کودک را با روسری نپوشانید. سایه‌بان‌های نوزاد از او در هوای سرد بیرون محافظت می‌کنند. دقت کنید که اکسیژن کافی به کودک می‌رسد.
  • قبل از مصرف سرکه سیب و یا شست‌وشو با ماده خاص در حمام با پزشک مربوطه مشورت کنید.
  • حمام همراه با جو کلوئیدی معمولاً برای کودکان بی‌خطر است، اما دقت کنید آب وان در چشمانشان نریزد.
  • از حمام دادن بیش‌ازاندازه کودکان خودداری کنید. اکثر کودکان نیاز به یک الی دو بار حمام در هفته دارند مگر زمانی که به‌طور قابل‌مشاهده‌ای کثیف شده باشند. کاهش دفعات حمام به بهبود خشکی پوست کمک می‌کند.
  • از پاک‌کننده‌های بدون اسانس و الکل برای کودکان استفاده کنید. اکثر مواد شوینده حاوی مواد حساسیت‌زا هستند. شوینده‌های حاوی مرطوب‌کننده، مثل آلو ورا، همچنین شوینده‌های مخصوص پوست حساس هم مناسب هستند.
  • از شامپو بچه‌های مخصوص اگزما استفاده کنید. البته اکثر آن‌ها باعث سوزش چشم می‌شوند، پس به دنبال شامپو مخصوص اگزما که باعث سوزش چشم کودک نمی‌شوند باشید.

مقالات مرتبط :


در این مطلب از مجله پین‌ورک به معرفی ۱۲ روش برای درمان اگزما پرداختیم. هیچ درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، ولی می‌توان با استفاده از روش‌هایی چون مصرف ژل‌ها و روغن‌های طبیعی، حمام‌های درمانی، و تغییر در رژیم غذایی، علائم آن را کاهش داد. اگر اگزما شدید بود و به درمان‌های خانگی جواب نداد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر کودک جوش‌های جدید زد سریعاً از پزشک مشورت بگیرید. ممکن است پزشک کرم‌های استروئیدی و یا داروهای دیگر را برای درمان التهاب تجویز کند.

منتظر دیدگاه شما هستیم
به اشتراک بگذارید

4 سال پیش ملیحه احمدی

درباره نویسنده

سلام. من ملیحه احمدی به عنوان یه عضو کوچک از پین ورک در کنار شما هستم تا بتونم مطالب متنوع و جالبی رو با شما به اشتراک بذارم. یکی از ویژگی‌هایی که منو به نوشتن محتواهای جدید ترغیب می‌کنه، روحیه‌ی بالا برای یادگیری مطالب جدید و بکارگیری خلاقیت در نوشته‌هام هست. امیدوارم این مطالب به اندازه کافی براتون جذاب و به دلتون نشسته باشه :)

مطالب مشابه

افزودن دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.