
لکههای رنگی پوست یک بیماری رایج است که اغلب به دلایل مختلفی از جمله: اختلالات رنگدانه، بثورات پوستی، عفونت و… پدید آمدهاند. برخی دیگر از دلایل بیضرر هستند اما برخی دیگر به مراقبتهای پزشکی نیاز دارند. پوست حاوی ملانین است یعنی رنگدانهای که به پوست رنگ میدهد. داشتن ملانین بیشتر باعث تیرگی پوست میشود و کمبود آن باعث روشن شدن پوست میشود، ملانین همچنین مسئول رنگ مو و چشم است. لکههای پوستی کاملاً قابل تشخیص است زیرا با رنگ آن با سایر قسمتهای بدن متمایز است، آنها تیرهتر، روشنتر و یا رنگهای دیگر مانند خاکستری، قرمز یا آبی باشند. بسیار مهم است که افرادی که به این عارضه مبتلا هستند سریعتر به فکر درمان خود باشند تا از ییشرفت آن در سایر قسمتهای بدن جلوگیری کرد. در این مطلب از مجله پینورک سعی داریم شما را از علل مختلف بروز لکههای پوستی و با راههای درمان آن را آشنا سازیم.
چه عواملی باعث ایجاد لکههای پوستی میشوند؟
پدید آمدن لکههای پوستی دلایل مختلفی دارد از جمله:
- مادرزادی
- اختلالات رنگدانه های پوست
- بثورات پوستی
- سرطان پوست
- عفونتهای پوستی
- شرایط پزشکی
که هر کدام را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.
مادرزادی
برخی از لکههای پوستی در زمان تولد و مادرزادی به وجود آمدهاند که ممکن است به مروز زمان از بین برود و یا به طور دائم روی پوست باقی بمانند. دلایل مادرزادی میتواند هم عروقی باشد و هم رنگدانهای، علائم عروقی ممکن است قرمز باشند و به دلیل وجو رگهای خونی غیر طبیعی در پوست ایجاد شده باشند.
انواع لکههای عروقی عبارتند از:
همانژیوما : از علائم شایعه لکههای عروقی است که مثل یک لکه قرمز بیشتر در پوست سر، صورت، قفسه سینه و پشت پدید میآید. معمولاً اینگونه لکهها به درمان نیاز ندارند.
لکه سالمون: لکههای قرمز یا صورتی که اغلب روی پیشانی و گردن پدید میآیند. حدود ۴۰ درصد نوزادان در هنگام تولد این لکهها را دارند.
لکه شرابی: این لکه بسیار قابل تمایز است و به رنگهای قرمز و بنفش وجود دارد. برخی از لکههای شرابی ممکن است به درمان نیاز داشته باشند و با لیزر قابل درمان هستند.
لکههای مادرزادی رنگدانهای به طور کلی سفید، قهوهای، آبی و خاکستری هستند که ناشی از ختلالات در ملانین پوست است.
انواع لکههای رنگدانهای عبارتند از:
لکهٔ آبی مغولی: لکههایی آبی یا خاکستری که در بدو تولد و در پشت و باسن وجود داشته باشد. نوزادنی که پوست تیره دارند احتمالاً دارای این لکه هستند. لکههای مغولی اغلب با رشد کودک محو میشوند.
خال: لکههایی سیاه یا قهوهای رنگ که کاملاً بی ضرر هستند، اما اگر در ظاهر و یا اندازه آن تغییر ایجاد شد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
لکه شیرقهوه: این لکهها به صورت قهوهای روشن روی پوست روی پوستهای روشن و یا لکههای قهوهای تیره بر روی پوستهای تیره ظاهر میشود. لکههای شیرقهوه غالباً بیضی شکل هستند و ممکن است با رشد کودک محو شوند.
اختلالات رنگدانههای پوست
اگر فردی دارای لکههای پوستی تیرهتر و یا روشنتر باشد این ممکن است نشان دهنده ختلال رنگدانه های پوستی است. انواع اختلات رنگدانه های پوستی عبارتند از:
ملاسما
یک بیماری شایع پوستی است که معمولاً پوست صورت را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث ایجاد لکههای قهوهای بر روی پوست صورت میشود. این بیماری زنان را بیشتر از مردان تحت تأثیر خود قرار میدهد، این بیماری ممکن است در اثر قرار گرفتن زیاد در معرض نورخورشید و یا تغییرات هورمونی باشد.
ویتیلیگو
این بیماری هر قسمتی از پوست بدن را میتواند تحت تأثیر خود قرار دهد، علت این بیماری به خاطر آن است که سلولهای تولید کننده ملانین که به ملانوسیت معروف هستند به درستی کار نمیکنند و این منجر به ایجاد لکه پوستی میشود. در برخی مشاهده شده است که باعث تغییر رنگ مو هم شده است اما علت دقیق این بیماری هنوز کشف نشده است ولی دانشمندن بر این باورند شاید مشکل در سیستم ایمنی بدن باشد.
آلبینیسم
افراد مبتلا به این بیماری ملانین کافی را تولید نمیکنند و منجر به این میشود که کمبود رنگدانه در پوست، مو و چشم شود، آلبینیسم نوعی اختلال ژنتیکی است.
افزایش یا کاهش فشار خون بعد از التهاب
تغییرات موقتی فشار خون منجر به آسیبهای پوستی نیز میشود مانند تاول یا سوختگی.
بثورات پوستی
برخی از بثورات پوستی میتوانند باعث ایجاد لکه بر روی پوست شوند که شامل:
روزاسه: یک بیماری مزمن پوستی است باعث ایجاد لکههای پوستی قرمز و ضایعات پر چرک شود. این بیماری به طور معمول در پیشانی، گونهها و بینی نمایان میشود.
پسوریازیس: این بیماری باعث ایجاد لکههای قرمز نقرهای، پوسته پوسته پوستی میشود که میتواند در هر نقطه از بدن ظاهر شود. پزشکان بر این باورند که پسوریازیس ممکن است در اثر اختلالات سیستم ایمنی بدن پدید آید.
درماتیت: این بیماری زمانی رخ میدهد که پوست به یک ماده محرک واکنش نشان دهد و به آن ماده حساسیت زا باشد.
اگزما: یا درماتیت آتوپیک باعث ایجاد لکههای قرمز بر روی پوست میشود که خارش و ترک خوردگی پوست رت به همراه دارد. علت اگزما نامشخص است اما در افرادی که مبتلا به بیماریهایی همچون: آسم، تب یونجه و سایر آلرژیها هستند شایعتر است.
عفونتهای پوستی
عفونتهای پوستی ممکن است باعث تغییر رنگ پوست هم شوند از جمله این عفونتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تینا ورسیکالر
یک عفونت قارچی پوستی است که باعث ایجاد لکه بر روی پوست شود. این لکه میتوانند پیشرفت کنند و بزرگتر شوند. این عارضه بر روی تنه، گردن و بازوها بیشتر نمایان میشود.
کرم حلقوی
که به نام تینا هم شناخته میشود یک عارضه پوستی قارچی است که باعث ایجاد لکههای قرمز یا نقرهای بر روی پوست میشود. این لکهها ممکن است پوسته پوسته همراه با خارش باشند، کرم حلقوی در بیشتر قسمتهای بدن از جمله: پوست سر، کشاله ران، پا، دست و ناخن نمایان شود.
کاندیدیازیس پوست
عفونت قارچی است که باعث ایجاد لکههای قرمز همراه با خارش بر روی پوست میشود. معمولاً در مناطقی از بدن رخ میدهد که پسوت خم میشود از جمله: زیر بغل و کشاله ران.
سرطان پوست
در موارد بسیار نادر سرطان پوست باعث تغییر رنگ پوست میشود. انواع سرطان پوست شامل:
کراتوز اکتینیک
این لکهها خشک، پوسته پوسته و پیش سرطانی هستند و اگر درمان نشود منجر به سرطان پوست میشود.
کارسینوم سلول بازال
این لکهها به رنگ گوشت، مرواریدی، صورتی و برحسته دیده میشوند، کارسینوم سلول بازال جز رایجترین شکل سرطان پوست هستند.
کارسینوم سلول سنگفرشی
لکههای برحسته قرمز رنگ که ممکن است درمان یابد و مجدد نمایان شود. کارسینوم سلول سنگفرشی دومین نوع شایع سرطان پوست است.
ملانوما
وخیمترین نوع سرطان پوست است باید هرچه زودتر پس از تشخیص به فکر درمان آن باشید. این سرطان در خالهای موجود روی پوست پدیدار میشود.
شرایط پزشکی
برخی از شرایط پزشکی و سلامتی ممکن است باعث ایجاد لکه روی پوست شوند.
رنج کبود
کمبود اکسیژن کافی در پوست باعث ایجاد رنگ آبی کبود بر پوست میشود. این بیماری به طور کاملاً نگهانی رخ میدهد میتواند نشانه مشکلی در قلب، ریهها و یا مجاری تنفسی باشد.
لوپوس
یک بیماری خود ایمنی پیچیده است که ممکن است باعث ایجاد بثورات پروانهای شکل روی گونهها شود.
دیابت تشخیص داده شده یا نشده و درمان شده و یا نه هم در تغییرات پوست سهیم است از جمله این تغییرات عبارتند از:
- لکههای زرد، قرمز یا قهوهای روی پوست
- لکههای ضخیم
- لکههای سیاه نرم روی پوست
- تاول
- لکههای براق
- دلایل دیگر لکههای پوستی
اگر لکههای پوستی به طور ناگهانی نمایان شوند و سپس محو شوند ممکن است دلایل دیگر برای بروز آن وجود داشته باشد که به آنها لکههای پوستی موقت قرمز روی پوست میگویند.
از جمله دلایل وجود لکههای موقت قرمز بر روی پوست عبارتند از:
- سرخ شدن صورت
- ورزش کردن
- آفتاب سوختگی
علل وجود لکههای پوستی موقت کم رنگ میتواند دلایل زیر باشد:
- کم آبی
- حالت تهوع
- قند خون پایی
- آب و هوای سرد
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر لکهٔ جدیدی بر روی پوست ما نمایان شد و از بین نرفت بهتر است به پزشک مراجعه کنید، همچنین در صورت تغییر اندازه، شکل و بافت لکههای موجود باید به پزشک مراجعه کرد.
تشخیص
برای تشخیص لکههای پوستی، پزشک ممکن است از بیمار سؤالات زیر را بپرسد:
- شرایط پزشکی تا قبل از مراجعه
- زمان ایجاد و تغییر شکل و رنگ لکهها
- آیا از زمان ایجاد تغییری در آن رخ داده است
- هرگونه علائم مرتبط با لکه
- پزشک ممکن است پوست را زیر نور مورد بررسی قرار دهد و برای دریافت اطلاعات بیشتر از بیمار بخواهد آزمایشات پزشکی را سپری نماید.
درمان
درمان لکههای پوستی بستگی به شرایط خاصی دارد. بنابه شرایط پزشکی و سلامتی خود بیمار پزشک دوره درمان خاصی را برای بیمار مشخص میکند تا عارضعه بهبود یابد. اگر فرد به سرطان پوست دچار شده باشد، پزشک در اسرع وقت باید وی را درمان کند.
لکههای مادرزادی و اختلالات مربوط به رنگدانه معمولاً به درمان نیاز ندارند، با این حال اگر فردی بدنبال رفع این عارضعه برای زیبایی است میشود آن را با درمانهایی همچون لیزر و لایهبرداری شیمیایی و کرمهای موضعی درمان کرد.
آب لیمو و روغن کرچک به کاهش ظاهر لکههای پوستی کمک میکنند. همچنین از آرایش هم برای استتار این لکهها میتوانید استفاده کنید.
پیشگیری
پیشگیری از همهٔ علل لکههای پوستی امکان پذیر نیست، با این وجود دور بودن از نور خورشید خطر ابتلا به ملاسما، آفتاب سوختگی و سرطان پوست را کاهش میدهد. برای در امان بودن از نور خورشید بهتر است…
- از کرم ضدآفتاب استفاده کنید
- در بعدازظهر در مقابل آفتاب قرار نگیرید
- پوشیدن لباسهای گشاد
مقالات مرتبط :
- علل نازک شدن پوست و راههای پیشگیری و درمان
- مشکلات مربوط به ترکخوردگی پوست
- راهکارهای طبیعی برای رسیدن به پوست سالم و شاداب
- راهکارهای طلایی برای از بین بردن چینوچروک صورت
در این مطلب از مجله پینورک سعی داشتیم شما را از علل مختلف بروز لکههای پوستی و با راههای درمان آن را آشنا سازیم. علتهای زیادی برای ایجاد لکههای پوستی وجود دارد، برخی از دلایل مانند لکههای مادرزادی مضر نیستند و به درمان خاصی هم نیاز ندارند و ممکن است در طول زمان محو شوند اما برخیهای دیگر مانند سرطان پوست و سیانوز (رنج کبود) حتماً به درمان فوری نیاز دارند.
3 سال پیش ملیحه احمدی
سلام. من ملیحه احمدی به عنوان یه عضو کوچک از پین ورک در کنار شما هستم تا بتونم مطالب متنوع و جالبی رو با شما به اشتراک بذارم. یکی از ویژگیهایی که منو به نوشتن محتواهای جدید ترغیب میکنه، روحیهی بالا برای یادگیری مطالب جدید و بکارگیری خلاقیت در نوشتههام هست. امیدوارم این مطالب به اندازه کافی براتون جذاب و به دلتون نشسته باشه :)
افزودن دیدگاه