
اگر تابهحال تجربه قهوه خوردن را داشتهاید، حتماً میدانید که راههای زیادی برای دم کردن آن وجود دارد. برخی عاشق اسپرسو هستند، گروهی قهوه فوری را ترجیح داده، و بعضی از افراد هم قهوه صافشده و یا هر چیزی بین اینها را دوست دارند. خود بنده یک دستگاه صافی (قهوه چکهای) دارم و تقریباً تمام روشهای مختلف برای دم کردن قهوه را قبل انتخاب این روش، امتحان کردهام. دم کردن قهوه به روش چکهای لزوماً بهترین روش نیست اما یکی از انتخابات است. بگذارید برایتان توضیح بدهم. حالا در این مطلب از مجله پینورک به موضوع قهوه فیلتر شده میپردازیم.
قهوه فیلتر شده چیست؟
قهوه صافشده، که به قهوه چکهای نیز معروف است، با ریختن آب داغ روی دانههای قهوه که روی یک صافی ریخته شدهاند، درست میشود و درنهایت این چکههای رد شده از صافی به درون یک ظرف ریخته میشوند. صافی معمولاً یک کاغذ یکبارمصرف است.
ازآنجاییکه صافی موردنظر بسیار بافت ریزی دارد، هرگونه پودر و دانهای را به خود میگیرد، درنتیجه قهوه حاصل از آن بسیار صاف و شفاف خواهد بود. این روش به شکلی است که در طی آن، آب داغ و دانههای قهوه مدتزمان زیادی را در تماس باهم هستند؛ حداقل در مقایسه با اسپرسو.
ظرفی که قهوه حاصل به داخل آن میریزد نیز معمولاً ابعاد بزرگی دارد. بهطور میانگین هرکدام از این ظروف ۱۲ فنجان قهوه را پر میکنند، که این عدد برای لیوان به ۴ میرسد. پس ازلحاظ کمیت هم روش چکهای روش مناسبی است.
برخی افراد به قهوه چکهای علاقه دارند و برخی دیگر خیر. این نوع قهوه را میتوان هم با دست و هم با کمک دستگاه دم کرد. ممکن است با طعم آن ارتباط برقرار کنید، اما این کاملاً به ترجیح هر فرد بستگی دارد. در این مقاله به این موضوع نیز خواهیم پرداخت.
قهوه فیلتر شده یکی از خوشطعمترین نوع قهوهها است!
چطور ممکن است که بعضی از افراد عاشق طعم این قهوه باشند ولی بعضی دیگر علاقهای نشان ندهند؟ خب، این موضوع مربوط به سلیقه است، میدانم که احتمالاً شما هم این نکته را میدانید. اما در اصل دو صورت مشخص از “طعم” وجود دارد.
روش چکهای نیازمند قهوههایی با دانههای متوسط است. در این صورت قهوه بدون تلخ شدن بیشازحد، مقدار کافی کافئین را دریافت میکند. آب داغ نیز تنها چند دقیقه در تماس با دانههای قهوه میماند، درنتیجه قهوه کافی را در خود حل میکند تا طعم بگیرد اما تلخ نشود.
در حقیقت قهوه بهخودیخود مقداری تلخ است، اما خواص دیگری نیز دارد. با یک صافی مناسب، این خواص هم به قهوه حاصل اضافه خواهند شد. بعضی از افراد طعم این نوع قهوه را دوست ندارند، باوجوداینکه طعم آن بسیار شبیه طعم قهوه اصلی و واقعی است.
مشکل دیگر مربوط به طعم، خود صافی است. بهطورکلی دو نوع صافی وجود دارد:
- پلاستیک توری و چندبارمصرف، که باید بعد از هر بار استفاده شسته بشود.
- کاغذ یکبارمصرف که استفاده از آن نیز بسیار ساده است.
بااینکه شستوشوی مداوم صافی پلاستیکی برای اینکه اطمینان حاصل کنیم دانههای قهوه باقیمانده در لابهلای درزهای آن، در طعم قهوه اثر نمیگذارد، کار دشواری است اما صافی کاغذی داستان دیگری دارد. صافیهای پلاستیکی گاهی طعم کاغذ را به قهوه میدهند. کمی شبیه مزهٔ آبی که ساقه گل در آن قرار دارد. اگر کاغذ بیکیفیتی بگیرید، قهوه حاصل بیشتر مزه گیاهی به خود میگیرد.
شاید مقایسه دقیقتر این دو نوع صافی کمک بیشتری برای فهم این موضوع بکند!
شما میتوانید یک صافی کاغذی باکیفیت تهیه کنید، و یا صافیهای کاغذی معمولی را مرتباً بشویید تا در طعم قهوه اثر نگذارد. اما اگر با دستگاه قهوه دم میکنید، این کار فایدهای ندارد و تنها در روشهای دستی میتوانید این کار را انجام دهید. هرگاه صافی کاغذی را تمام کردید، چیزهای زیادی وجود دارد که میتوانید بهعنوآنجایگزین از آنها استفاده کنید. خب، روشهای جایگزینی جالبی وجود دارد که وقتی حرف از قهوه میشود، باید آنها را در نظر بگیریم. علیرغم تمام مباحث مربوط به صافیهای پلاستیکی و کاغذی، قهوه چکهای هنوز هم بهترین نوع قهوه است؛ حداقل ازنظر من.
چرا برای دم کردن قهوه فیلتر شده به صافی نیاز داریم؟
در درجه اول، صافی تمام ذرات موجود در پودر قهوه را به خود میگیرد. منظور از ذرات، تنها دانههای قهوه نیست، بلکه تمام ذرات پودر مانندی که معمولاً در فنجان قهوه خود مشاهده میکنید.
این مسئله بستگی به این دارد که قهوه چه مقدار دم بکشد و به چه میزانی صاف شود. قهوهای که کاملاً دم کشیده است خشکتر است و بیشتر حالت پودری دارد. اگر دانههای قهوهریز باشند نیز قهوهی حاصل حالت پودری خواهد داشت و این حالت زمانی که دم کشیدن زیاد طول بکشد، شدیدتر خواهد بود. این مسئله بهخصوص زمانی آزاردهنده است که میخواهید از قهوه صبحگاهی خود لذت ببرید اما ناگهان دانههای ریز آن را در دهان خود حس میکنید.
بااینحال، هنوز هم مواردی وجود دارد که باعث میشوند این ذرات در قهوهٔ چکهای شما وجود داشته باشند. میپرسید چرا؟ این موضوع بستگی به این دارد که بعد از ریختن آب داغ، محلول چه مقدار قل بزند، زیرا گاهی اوقات در طول قل زدن برخی از دانهها به داخل ظرف قهوه میریزند.
شما متوجه این اتفاق نمیشوید مگر زمانی که بسیار دیر است و دانهها به داخل قهوه شما واردشدهاند. برای جلوگیری از این موضوع میتوانید از ریختن مقدار زیادی پودر قهوه روی صافی خودداری کنید، حتی اگر باید در مدتزمان اندکی ۱۰ فنجان قهوه درست کنید. بهتر است این کار را در دو مرحله، اما بهخوبی انجام دهید.
اتفاق دیگری که ممکن است رخ بدهد این است که صافی کاغذی هنگام برگرداندن پایه به داخل دستگاه، تا شود. این یعنی آب داغ با دانههای کمتری برخورد خواهد کرد، پس تقریباً هیچ قهوهای از آن حاصل نمیشود و تنها مقداری آب تیرهرنگ در ظرف باقی خواهد ماند. برای جلوگیری از این اتفاق باید دقت کنید که گوشههای صافی، به لبههای بالایی پایه آن برخورد نکند.
صافی کاغذی یا پلاستیکی، کدامیک بهتر است؟
این انتخاب کاملاً به خود شما بستگی دارد. پلاستیک بدون طعم میتواند انتخاب مناسبی باشد. به این معنا که دستگاه شما دارای یک صافی پلاستیکی باشد، و تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که بعد از هر بار استفاده آن را با آب و صابون بشویید.
حتی بعد از انجام تمام این کارها، اثرات آن در بین درزهای صافی باقی میماند و بعد از چند ماه در طعم قهوه تأثیر میگذارد. در این صورت میتوانید هرازچندگاه، اگر صافی برایتان مشکلساز شد، آن را عوض کنید.
برای خود من شستن صافی کار دشواری است و ترجیح میدهم کل دستگاه را بعد از هر بار مصرف با یک ظرف بزرگ آب بشویم. در کنار آن، هفتهای یکبار صافی را تمیز کنم. بهجای آن، من از صافیهای کاغذی استفاده میکنم که آنها هم مشکلات مختص به خود را دارند.
صافیهای کاغذی، ساده، مؤثر، و کاملاً صفر و صدی هستند؛ بسته به اینکه از چه برندی استفاده کنید. مسئله این است که کاغذ تشکیلدهنده این صافیها باید بهاندازهای متخلخل باشند که آب را از خود عبور دهند، اما دانههای قهوه را به خود گرفته و عبور ندهند.
صافیهای کاغذی بعضیاوقات طعم جالبی شبیه به طعم حاصل از تیبگهای بیکیفیت ایجاد میکنند. مواقعی که در تنگنا قرار گرفتید و صافی قهوه را تمام کردید و بههیچعنوان نتوانستید از چیز دیگری بهجای آن استفاده کنید، میتوانید از تیبگ استفاده کنید. فقط باید با دقت آنها را لایهبندی کنید.
دم کردن قهوه به روش چکهای، بهترین راه برای تهیه قهوه برای تعداد زیادی از افراد است!
نکته مثبت دیگر این روش این است که به شما کمک میکند برای افراد زیادی قهوه تهیه کنید. به همین علت است که اکثر کافهها دارای دستگاه موردنظر هستند. بهعلاوه اینکه دم کردن مقدار زیادی قهوه و گرم نگهداشتن آن با این روش بسیار راحت است. شاید خیلی خوشمزه نباشد، اما راحت است.
برای مثال دستگاه قوه ساز من، در هر بار بهاندازه ۱۵ فنجان قهوه دم میکند. این حداکثر تعداد است و من بههیچعنوان پیشنهاد نمیکنم که از حداکثر توان دستگاه استفاده کنید، چراکه در این صورت صافی بهخوبی عمل نخواهد کرد و قهوه حاصل شفاف نخواهد بود.
دانههای قهوه بهمحض برخورد با آب داغ به جوش میآیند، و شما به ۱۵ فنجان پر از قهوه احتیاج دارید.
چه مقدار پودر قهوه روی صافی بریزیم؟
مجدداً این موضوع به خودتان بستگی دارد. مقدار پودر قهوهای که روی صافی قرار میدهید بستگی به ابن دارد که میخواهید قهوهتان چقدر غلیظ باشد. همچنین میتوانید آب و پودر قهوه را به یکمیزان مصرف کنید.
بهعنوانمثال، خود من قهوه تلخ را ترجیح میدهم. اگر مقیاس را از عدد ۱ تا ۱۰ در نظر بگیریم، ۱ به شما قهوهای رقیق مانند چای داده و ۱۰ قهوهای بسیار تلخ. قهوه موردعلاقه من بین ۷.۵ تا ۸ است و این فقط علاقه و ترجیح من است و شما هم میتوانید آن را امتحان کنید.
ممکن است عاشقش بشوید و یا برعکس، اصلاً دوست نداشته باشید. نکته این است که شما برای میزان تلخی قهوه خود حق انتخاب دارید و میدانید که چطور این عدد را برای مثال به ۴ یا ۹ برسانید.
من از ۲۰۰ میلیگرم آب (که قبل از به جوش آمدن و ریختن روی پودر قهوه اندازهگیری شده است) و ۱.۵ قاشق سوپخوری پودر قهوه برای هر فنجان استفاده میکنم. با این مقادیر، قهوه حاصل حدود ۱۵۰ میلیلیتر خواهد بود زیرا مقداری آب در بین دانههای قهوه باقیمانده است و بخشی از آن نیز هنگام جوشیدن بخار شده است.
ممکن است شما مقدار کمتر و یا بیشتری از این بخواهید. اما این مقداری بود که من همیشه مصرف میکنم و شما میتوانید بهعنوان یک نمونه از آن استفاده کنید.
توصیه برای یک صافی خوب
میخواهم به نکاتی که باید هنگام خرید یک صافی و گشتن به دنبال آن در نظر داشته باشید، اشارهکنم. مهمترین نکته درباره صافی این است که باید یک سیستم برای رساندن آب به پودر قهوه داشته باشد. این سیستم میتواند بهصورت افشانهای و یا چکهای باشد.
بهتر است به دنبال یک دستگاه با سیستم افشانهای باشید چراکه با این روش، آب به روی بخش بیشتری از دانههای قهوه پاشیده میشود و ارزش پولی را که خرج میکنید، دارد.
مسئله دیگری که باید به آن دقت داشته باشید، اندازهٔ سبد زیر صافی است؛ محلی که ظرف قهوه در آنجا قرار میگیرد. این سبد باید بهقدری بزرگ باشد تا یک ظرف مناسب در داخل آنجا بگیرد، اما نه آنقدر بزرگ که نتوانید به مقداری که میخواهید، روی صافی پودر قهوه بریزید.
تنها چیزی که باید مراقب آن باشید، صافیهای کاغذی است. شکل آنها مخروطی نیست و بیشتر شبیه کاغذهای کیکهای فنجانی است. دایرهوار و با سطحی صاف.
بهآسانی میتوانید این صافیهای کاغذی را پیدا کنید، اما دقت داشته باشید که کاغذ آن مخروطی شکل نباشد. همچنین میتوانید از صافیهای چندبارمصرف استفاده کنید که اتفاقاً انتخاب خوبی هستند. برای دستگاههایی که با هر سری دم کردن، ۱۲ فنجان کامل قهوه تهیه میکنند، صافیهای یکبارمصرف مناسب هستند.
مقالات مرتبط :
- قهوه عربیکا
- قهوه سیاه یا بلک کافی
- شکر قهوهای چیست؟
- تاریخ انقضای دانههای قهوه
- راهکارهای ساده برای تمیز کردن قهوهجوش
قهوهٔ چکهای واقعاً انتخاب مناسبی است. باید بگویم که من تمام انواع قهوه اعم از قهوه ترک، اسپرسو، موکا، پدهای قهوه، و روشهای مختلف و غیرعادی دم کردن قهوه ترک را در مقادیر زیاد برای تمام افراد خانواده امتحان کردهام. قهوه ترک را دوست داشتم اما همیشه مقداری دانه قهوه در ته استکانم باقی میماند. درنتیجه برای من، قهوه صافشده بهترین انتخاب است. ممکن است با نظر من موافق و یا مخالف باشید، اما حداقل حالا میدانید قهوهٔ چکهای چیست، و چطور به دوستداران قهوه در سرتاسر دنیا کمک میکند تا از قهوه خوردن لذت ببرند.در این مطلب از پینورک به موضوع قهوه فیلتر شده پرداختیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.
7 ماه پیش ملیحه احمدی
سلام. من ملیحه احمدی به عنوان یه عضو کوچک از پین ورک در کنار شما هستم تا بتونم مطالب متنوع و جالبی رو با شما به اشتراک بذارم. یکی از ویژگیهایی که منو به نوشتن محتواهای جدید ترغیب میکنه، روحیهی بالا برای یادگیری مطالب جدید و بکارگیری خلاقیت در نوشتههام هست. امیدوارم این مطالب به اندازه کافی براتون جذاب و به دلتون نشسته باشه :)
04-04-2020
سلاماطلاعاتتون خوبه استفاده کردیم
ملیحه احمدی 05-04-2020
سپاس از نظر لطفتون?
آر اف،RF 04-04-2020
سلام اطلاعاتتون خوبه استفاده کردیم
ملیحه احمدی 05-04-2020
سپاس از نظر لطفتون?