
زمانی که به دنبال روشی عالی برای دم کردن قهوه هستیم، با گزینههای فراوانی رو به رو میشویم. یکی از این روشها استفاده از قوری موکا یا موکا پات است که یک قهوه ساز محسوب میشود. این قوری که طراحی ایتالیایی دارد حدود یک قرن است که استفاده میشود و همچنان حتی در دنیای امروز طرفدار دارد؛ اما موکا چیست؟ موکا پات چیست و طعم قهوهی موکا چگونه است؟ برای توضیح این مطلب با من همراه باشید. در این مطلب از پینورک به بررسی قهوه موکا و موکاپات میپردازیم و نحوه دم کردن قهوه را در این دستگاه بیان میکنیم. امیداریم مطالعه این مطلب برای شما کاربردی و جالب باشد.
قهوه موکا چیست؟
قهوهی موکا، نوشیدنیای است که در موکاپات درست میشود. موکا پات یا قهوه ساز، قوری یا ظرف نسبتاً بزرگی است که بیشتر به یک پارچ شباهت دارد. جنس این قهوه ساز فلزی است و میتواند نوعی از قهوهی موکا اسپرسو را در آن تهیه کنید. قهوهی موکا بسیار غلیظ است و طعم شدیدی دارد. دم کردن قهوه با این شیوه سخت نیست و بهترین روش برای دم کردن قهوههایی که دارای دانههای تیرهرنگتر هستند بهحساب میآید.
به هنگام دم کردن قهوه باید حواستان به قهوه ساز موکا باشد و هنگامیکه قهوه آماده شد آن را از روی حرارت بردارید و آن را کنار بگذارید.
- موکاپات از بخشهای زیر تشکیل شده است:
- مخزن پایینی که آب در آن داغ میشود تا به نقطهی جوش برسد.
- صافی یا فیلتری که دانههای قهوه در آن قرار دارند و آب از روی آنها رد میشود.
- مخزن بالایی که خالی است و در نهایت قهوهی آماده شده در آن قرار میگیرد.
- دری که بر روی بخش بالایی قرار میگیرد.
چند دلیل وجود دارد که مردم این روش جالب دم کردن قهوه را دوست دارند، پس با ما همراه باشید.
موکاپات چیست | پنج ویژگی موکاپات به عنوان محبوبترین وسیله برای دمکردن قهوه
۱ . قهوههای تیره و نیمه تیرهرنگ در موکاپات بهخوبی دم میکشند!
بسیاری از افراد قهوههای تیرهرنگ تر را که بیشتر حرارت دیدهاند را ترجیح میدهند. این به این علت است که قهوههای تیرهتر با شیر و شکر بهتر آمیخته میشوند و همچنین قهوههای تیرهتر طعمی نزدیکتر به آنچه در رابطه با طعم قهوه در ذهن ما است دارند. شاید بیاهمیت به نظر برسد اما دلیل اصلی محبوبیت موکا همین است. در زمانهای گذشته این محبوبیت خیلی بیشتر بود و در طول دههی اخیر بار دیگر این محبوبیت در حال احیا بوده است.
دوباره به بحث قهوههای تیره و نیمه تیره بازگردیم. این قهوهها طعم عجیب، ساده و حتی گاهی طعم شکلاتی قهوه را تداعی میکنند. این نوع قهوه از انواع روشن آن تلختر است و اثر شدیدتری دارد. در حقیقت غلظت و میزان کافئین قهوهی تیره و روشن مشابه است، اما ما اغلب تمایل داریم قهوههای تیرهتر را غلیظتر و دارای طعم شدیدتری بدانیم.
برخی از روشهای دم کردن قهوه مانند فرنچ پرس یا کلد برو (دمسرد)، برای قهوههایی با رنگ روشنتر مناسبتر هستند. با این روشها طعم گیاهی و ذرات قهوه را بهتر حس میکنید؛ اما در موکا این ذرات از بین میروند و این به علت دمای بالای آب و تماس طولانی آن با قهوه است. قهوههایی که خامتر هستند به آب با دمای پایینتری نیازمند هستند و موکاپات فقط از آبی که دمایی نزدیک به نقطهی جوش دارد استفاده میکند. این تنها راهی است که این قهوه ساز میتواند قهوه دم کند. آب جوش میتواند باعث سوختن دانههای خامتر شده و در آخر قهوهی بیکیفیتی را به شما تحویل دهد.
علاوه بر این قهوههای خامتر به مدتزمان بیشتری جهت دم کشیدن نیاز دارند که موکاپات نمیتواند این نیاز را رفع کند. بااینحال، قهوههای تیرهتر در این روش به خوبی و با سرعت بیشتری دم میکشند و طعم خود را سریعتر از دست میدهند. این بدین معناست که طعمی را که قهوههای روشنتر دارند نخواهند داشت و برخی طعمها را تنها با نوشیدن قهوههای روشنتر میتوان تجربه کرد.
اما طعمی هم وجود دارد که تنها با نوشیدن قهوهی تیره میتوان از آن لذت برد. پس هر گلی بوی خاص خودش را دارد. پس از آنجایی که خیلی از مردم ازجمله من قهوههای تیره را دوست دارند، موکا پات وسیلهای عالی برای دم کردن یک فنجان قهوهی غلیظ و خوشطعم خواهد بود. مسلماً همیشه میتوانید هر چقدر که میخواهید از این قهوه بنوشید. شما مجاز به اضافه کردن شیر یا خامه به قدری که بتوانید طعم اصلی قهوه را حس کنید و طعم آن را تحت تأثیر قرار ندهد هستید.
۲ . طرز استفاده از موکاپات بسیار ساده است!
علت دیگری که موکاپات را بهوسیلهای مناسب تبدیل کرده است، طرز استفادهی آسان آن است. البته استفاده از آن کم دشوارتر از استفاده از فرنچ پرس است چراکه در استفاده از فرنچ پرس باید صبورتر باشید اما در اینجا کمی مهارت لازم است. اما پس از چند بار قهوه دم کردن متوجه خواهید شد که چه زمانی موکاپات را از روی حرارت بردارید.
برخی از این قهوهسازها برقی هستند و برخی دیگر از انواع استانداردی هستند که باید روی شعلهی اجاقگاز قرار بگیرند. با این حال در هر دو حالت باید به هنگام آماده شدن قهوه آن را از روی حرارت بردارید. حالا بگذارید که مراحل را تقسیم کنیم تا به سادگی آن پی ببرید. ابتدا در مخزن قسمت پایینی آب میریزید. بیشتر افراد از آب سرد استفاده میکنند که در نتیجه زمان دم کشیدن طولانیتر خواهد شد.
در این فرایند آب باید داغ شود برای همین میتوانید از آبی که از قبل داغ شده است استفاده کنید تا زمان کمتری منتظر بمانید. به محض اینکه آب موجود در قسمت پایینی داغ شود، فشار حاصل از گرما آن را به طرف بالا میآورد و وارد دانههای قهوه شده و آنها را خیس میکند. آب کمکم بالاتر میرود تا اینکه به مخزن بالایی میرسد و مثل فوارهای از قهوه شروع به ریزش میکند. زمانی که قهوه دم بکشد خطر اینکه قهوه سرریز شده و بر روی اجاقگاز بریزد وجود دارد.
این اتفاق زمانی میافتد که یادتان برود قهوهتان در حال دم کشیدن است و آن را برای مدتی طولانی رها کنید. این نوع قهوه ساز بهاندازهی جذوه (قهوهجوش ترکی) قهوه را به نرمی و لطافت دم نمیکند. زمانی که صدای قلقل کمی شنیدید آن را از روی گاز بردارید چراکه این موضوع نشان میدهد که دیگر آبی وجود ندارد که وارد قهوه شود. شاید الآن کمی پیچیده به نظر برسد اما انجام این کار به صورت عملی آسانتر از توضیح دادن آن است. مطمئن هستم که با این قهوه ساز یک فنجان قهوهی عالی درست خواهید کرد.
۳ . موکاپات یک قهوهی غلیظ و شبیه به اسپرسو میسازد!
اینکه چه قهوهای عالی است جای بحث دارد. اگرچه موکا پات مقدار زیادی قهوه درست میکند (بسته بهاندازهی مخزن پایینی آن)، اما باید گفت که همیشه قهوهی موجود در آن بهترین کیفیت را ندارد. البته این چیزی است که یک قهوه دوست شدید گفته است، اما تا به حال این حرف را از زبان یک فرد عادی که تنها صبحها یک فنجان قهوه مینوشد نشنیدهام. اگر به دنبال طعمی لطیف و تلخ هستید پس نباید از موکاپات استفاده کنید.
اما اگر به دنبال یک قهوهی ساده با طرز تهیهی آسان هستید آنگاه موکاپات انتخاب خوبی خواهد بود. این قهوه غلیظ خواهد بود و طعم شدیدی خواهد داشت و اغلب مثل اسپرسو بر روی آن کف خواهید داشت. به بیانی قهوهی دم کشیده در موکاپات به اسپرسو شبیه است. بنابراین این موضوع به سلیقهی شما بستگی دارد. اگر شما هم مثل خیلی از مردم یک فنجان قهوهی غلیظ به همراه شیر و شکر را دوست دارید، موکاپات بهترین انتخاب خواهد بود.
۴ . میتوانید موکاپات را با خود به اردوهای تفریحی ببرید!
یکی دیگر از مزایای موکاپات آن است که بر خلاف اسپرسو ساز قابلحمل است. میدانم که شاید مقایسهی این دو مقایسهی بزرگی باشد اما زمانی که ببینید چقدر به اسپرسوساز شبیه است، بهجا خواهد بود. اگر در هوای آزاد اردو میزنید مجبورید تا آتش روشن کنید. در این زمان میتوانید موکاپات را روی گرمای آتش قرار دهید و در هر کجایی که هستید یک فنجان قهوهی خوشمزه داشته باشید.
اگر از نوع برقی آن استفاده میکنید بعید است که بتوانید بیرون از منزل از آن استفاده کنید اما نوع استاندارد آن میتواند بر روی آتش یا زغال داغ استفاده شود. در این صورت بحث تمیز کردن آن پیش میآید که میتوانید قطعات آن را جدا کنید، بشویید و دوباره سر جای خود قرار دهید. علاوه بر این، اینکه به هنگام صبح به همراه خانواده و دوستانتان، قهوهی خود را در میان جنگل به روی آتش درست کنید بسیار دلانگیز است. به نظر میرسد که استفاده از موکاپات در مکانهای روستایی و چنین موقعیتهایی دلپذیرتر است.
۵ . پیدا کردن موکاپات آسان و قیمت آن مناسب است!
این مورد نیز یکی دیگر از مزیتهای موکاپات نسبت به سایر لوازم دم کردن قهوه است. همچنین قیمت آن نیز مناسب است و بهاندازه دستگاه اسپرسو ساز گران نیست. همچنین پیدا کردن موکاپات آسان است چراکه یک محصول قدیمی است. اگر از مادربزرگتان در مورد آن سؤال کنید احتمالاً آن را بهعنوان وسیلهای که در بیستوچندسالگیاش استفاده میکرده به یاد خواهد آورد.
وقتی میخواهید یک موکاپات خوب پیدا کنید حتماً دقت کنید که بخشهای مختلف آن بهخوبی از هم جدا شوند و دوباره محکم در سر جای خود قرار گیرند تا مبادا قهوه از آن چکه کند. حتی میتوانید موکاپات را در سمساری یا حراجیها پیدا کنید، چون محصولی است که بیشتر به چنین مکانهایی تعلق دارد. اگر در مورد این محصول به توصیههای بیشتری نیاز دارید باید بدانید که بسیار عالی عمل میکند، از یک برند ایتالیایی معتبر است و ظاهری کلاسیک دارد. موکاپات میتواند هر بار دو فنجان و نصفی اسپرسو برای شما آماده کند. البته انواع دیگری هم وجود دارد که تا ۱۲ فنجان نیز ظرفیت دارد. این به این بستگی دارد که مصرف قهوهتان چقدر است و آیا دوست دارید قهوه را به یک باره دم کنید و یا چند بار. جنس این محصول از آلومینیوم براق است و دارای نشان امنیت است.
موکاپات چطور کار میکند؟
در رابطه با علت محبوبیت موکا پات صحبت کردیم اما ازآنجاییکه بهطور کامل طرز عملکرد آن را توضیح ندادیم؛ بهتر است بیشتر به این موضوع بپردازیم. زمانی که بدانید این وسیله چطور ساختهشده است، استفاده از آن آسانتر خواهد شد.
مخزن پایینی موکا پات خالی است و باید از آب پر شود. این آب باید داغ و تقریباً جوش باشد. این بدین معناست که اگر از آب سرد استفاده کنید باید زمان بیشتری را برای به جوش آمدن آب صبر کنید. زمانی که آب به جوش بیاید بخار آن شروع به بالا رفتن و ورود به قهوهی پودر شده میکند. اگر از آبی که قبلاً داغ شده استفاده میکنید در نتیجه کمتر هم صبر خواهید کرد و توجه کنید که اگر آب خیلی جوش باشد قطعات موکا پات بهخوبی روی هم قرار نخواهند گرفت.
این موضوع باعث میشود که نتوانید قطعات را بهراحتی با دست بگیرید و بپیچانید تا محکم شود و درنتیجه قهوه از همهجا چکه خواهد کرد و یا بخارآب بهجای ورود به قهوه به اطراف خواهد پاشید. بخش میانی جایی است که قهوهی آسیاب شده قرار میگیرد. قسمت بالایی این بخش نیز یک فیلتر دارد که قهوهی مایع از آن رد خواهد شد و به قسمت بالاتر میرسد. توجه کنید که قهوهی زیادی را در قسمت میانی قرار ندهید چون آب باید بهراحتی عبور کند و سر راه آن مانعی نباشد.
این قسمت به قسمت بالایی پیچ شده و مشاهده خواهید کرد که لولهای به قسمت پایینی و به داخل آب دارد. بهمحض اینکه آب شروع به داغ شدن میکند، بخار و آب داغ وارد فیلتر و سپس وارد قهوه میشوند. زمانی که فیلتر پر شود، فشار آب داخل در بخش پایینی قهوهی دم کشیده را به لولهی بالایی میفرستد. بخش بالایی جایی است که قهوهی دم کشیده ذخیره میشود. این قهوه ازآنجاییکه روغن مخصوص و دانههای خیلی کوچک قهوه در آن وجود دارند، غلیظ خواهد بود. البته نه بهاندازهی روشهای دیگر بلکه تنها کمی اینگونه خواهد بود.
قهوه تا زمانی از لوله بالا میآید که دیگر قهوهای نباشد تا به قسمت بالایی انتقال پیدا کند. این نشان میدهد که تمام آب از فیلتر رد شده و دیگر باید موکا پات را از روی حرارت برداشت. همچنین میتوانید به کمک یک قاشق در آن را بردارید تا کیفیت قهوه را بررسی کنید اما توجه کنید که بخار داغ شما را نسوزاند. اگر هنوز هم قهوه به بخش بالایی انتقال پیدا میکند، پس یعنی هنوز کار تمام نشده است. پس هر زمان که قهوه آماده شد آن را از روی حرارت بردارید.
اندازهی قهوهی آسیاب شدهای که در موکاپات استفاده میشود باید چقدر باشد؟
گرچه فرآیند ساخت قهوه در موکاپات با درست کردن اسپرسو شبیه است اما این بدان معنا نیست که اندازهی قهوهی آسیاب شدهی موردنظر نیز باید یکسان باشد. در اسپرسو ساز قهوه باید بسیار بسیار ریز باشد تا در مقابل آب مقاومت ایجاد شود. آب خیلی داغ میشود و فشار بالایی پیدا میکند برای همین قهوهی آسیاب شدهی ریز جلوی آب را میگیرد و بهعنوان مانعی موقت عمل میکند.
اما این کار در استفاده از موکا پات ضروری نیست. آب برای عبور به فضای بیشتری نیاز دارد. فشار در این وسیله بسیار کمتر از اسپرسو ساز است و برای همین کف موجود در آن بیشتر است. اما اگر اندازهی قهوهی پودر شده متوسط باشد، مقاومت کمتری ایجاد شده و برای ساخت قهوه در موکا پات شرایط بهتری ایجاد میشود. مجدداً دقت کنید که از میزان زیادی قهوه استفاده نکنید تا به هنگام دم کشیدن ظرفیت کافی موجود باشد.
مقالات مرتبط :
- قهوه سبز
- طرز تهیه قهوه ترک
- طرز تهیه فراپه خانگی
- طرز تهیه کاپوچینو با میزان متفاوت کافئین
- اسپرسو برای چه ذائقههایی مناسب است
در آخر پیشنهاد پینورک به شما این است که نحوه دم کردن قهوه با موکا پات را با تمرین کردن بیاموزید و به آن مسلط شوید. زیرا استفاده از این دستگاه میتواند وقت کمتری از شما بگیرید و هم در منزل و هم در محل کار میتوانید به راحتی از آن استفاده کنید. اگر قصد دارید که از موکا پات استفاده کنید تجربهای دلپذیر با حس و حالی قدیمی خواهید داشت. این روش مقدار زیادی قهوهی غلیظ با طعمی خوش و غلیظ برای شما فراهم میکند. در این روش نیاز به مراقبت زیادی نیست و شبیه به دم کردن چای است. لحظاتی که برای دم کردن قهوه منتظر میمانید آرامشبخش خواهد بود و این انتظار ارزش قهوهی خوشطعمی که مینوشید را خواهد داشت.
3 سال پیش فرزانه شریعتی
فرزانه شریعتی هستم. همیشه عاشق خوندن کتاب و مقاله بودم و به دنبال یاد گرفتن موضوعات جدیدم. دانشگاه مدیریت خوندم ولی به هنر و صنایع دستی علاقه ی زیادی دارم. تولید محتوا کار فعلی منه و ازش لذت میبرم. امیدوارم تو این کار موفق بشم و شما هم از خوندن مطالب من لذت ببرید!
افزودن دیدگاه