پین‌ورک درخواست آنلاین خدمات منزل

میزان کافئین چای | کدام چای بیشترین کافئین را دارد؟

2 ماه پیش
میزان کافئین چای

آیا نگران میزان کافئین موجود در چای خود هستید؟ و یا دوست دارید صبح خود را با یک فنجان چای خوب آغاز کنید ولی نمی‌دانید کدام چای برای شما خوب است؟ دانستن میزان کافئین موجود در چای به شما کمک می‌کند تا چای مناسبی را برای خودتان انتخاب کنید. البته این را هم به یاد داشته باشید که میزان کافئین موجود در چای دم‌کرده ممکن است متفاوت و کمی گمراه‌کننده باشد. در این مطلب از مجله پین‌ورک به موضوع میزان کافئین چای می‌پردازیم.

کدام چای بیشترین کافئین را دارد؟

به‌طور معمولی چای‌هایی که بیشترین ماندگاری و دوام در دم کردن را دارند میزان کافئین چای بیشتری نیز هستند. از منظر مدت‌زمان خیس خوردن، چای سیاه بیشترین میزان کافئین را دارد زیرا اشباع طولانی‌مدتی دارد. اما ازنظر کافئین موجود در برگ چای، چای سفید بیشترین کافئین را دارد، شاید درباره این موضوع زیاد نشنیده باشید زیرا برای مدت طولانی خیس نمی‌خورد و مردم تمایل دارند که کافئین آن را از دست بدهند. همه این‌ها گفته شد تا شما با کافئین موجود در چای سفید و سیاه آشنا شوید، البته مواردی دیگر هم در میزان کافئین موجود در چای تأثیر می‌گذارد که در این مطلب به آن‌ها می‌پردازیم.

میزان کافئین چای

دامنه میزان کافئین موجود در چای چقدر است؟

اندازه‌گیری دقیق میزان کافئین موجود در چای بسیار دشوار است زیرا انواع مختلفی از چای وجود دارد حتی این مورد در بین چای‌های سیاه نیز متفاوت است. تفاوت بین دو چای از همان ابتدا وجود دارد، از مکان رویش برگ چای تا آب‌وهوای آن منطقه و نحوهٔ تابش نور خورشید به آن‌که همگی بر نوع چای تأثیر می‌گذارند. یک نظر کلی درباره کافئین موجود در چای وجود دارد ولی این ایده آن‌قدرها هم دقیق نیست برای مثال اگر در گوگل سرچ کنید این نتیجه را به شما می‌دهد، برای هر ۸ اونس چای دم‌کرده حدود ۳۰ الی ۹۰ میلی‌گرم کافئین وجود دارد. اما این میزان دقیق نیست و هرکسی درباره میزان موجود در چای نظر متفاوتی دارد.

مقدمه‌ای کوتاه بر گیاه چای

چای از برگ گیاهی به نام کاملیا سیننسیس بر گفته می‌شود که در ریشه و محل پیدایش چای در آسیاست که حدود هزاران سال از آن به‌عنوان نوشیدنی استفاده می‌شود. یک گیاه چای دیگر هم وجود دارد که نام آن کاملیا آسامیکا است، که معمولاً در هندوستان رشد می‌کند اما امروزه در سایر نقاط جهان نیز یافت می‌شود. این همان چیزی است که چای آسام را می‌سازد. وقتی زمان برداشت محصول فرابرسد، گیاه چای ۳ نوع برگ دارد که در اینجا از بیشترین میزان کافئین چای تا کمترین میزان دسته‌بندی‌شده است:

  • جوانهٔ چای، بیشترین مقدار کافئین
  • برگ چای جوان، تازه و روشن
  • برگ چای بالغ، کمی بالغ‌تر از برگ چای جوان

حالا بیایید هرکدام را به‌طور جداگانه موردبررسی قرار دهیم.

چای سیاه

چای سیاه بیشترین میزان کافئین چای موجود را دارد به خاطر آنکه به‌طور طولانی‌مدت در دمای بالا خیس می‌خورد. البته این نکته کمی طعنه‌آمیز است زیرا چای سیاه از برگ چای بالغ مشتق می‌شود که حاوی کمترین میزان کافئین در بین سایر برگ‌های چای است. اما برگ چای جوان زیاد نمی‌توانند خیس بخورند. به‌طورکلی، چای آسام از نظم مزه و کافئین بسیار قوی و بیشتر از بقیه چای‌ها هستند. برگ این چای در هندوستان پرورش میابد و اکنون در سایر کشورها اعم از سریلانکا و آفریقا نیز پرورش می‌یابد.

میزان کافئین چای

چای سبز

چای سبز معمولاً از برگ گیاه کاملیا گرفته می‌شود، و کافئین آن‌ها از چای سیاه و به‌خصوص چای آسام کمتر است. دلیل آن‌هم این است که چای سبز مدت‌زمانی کمتری نسبت به چای سیاه خیس می‌خورد. اگر مدت‌زمان خیس خوردن چای سیاه بین ۳ الی ۵ دقیقه باشد، این زمان برای چای سبز حدود ۲ دقیقه است و نهایتاً ۳ دقیقه است. این چای بسیار ظریف است و به‌راحتی جوشیده می‌شود وقتی چای سبز بجوشد مزهٔ تلخی را می‌گرید که به‌سختی قابل‌نوشیدن است.

چای سفید

چای سفید کافئین زیادی دارد، یا حداقل پتانسیل بیشتری برای دارا بودن کافئین زیاد را در خود دارد. این امر به این دلیل است که چای سفید از جوانه‌های برگ چای استفاده می‌شود که حاوی بیشترین کافئین هستند برای اینکه بیشتر این مطلب قابل‌فهم باشد اگر یادتان باشد چای سیاه را از برگ بالغ چای می‌گرفتند که کمترین میزان کافئین را دارا بود، چای سبز هم از برگ‌های جوان مشتق می‌شد که کافئین بیشتری نبست به برگ بالغ داشت ولی کافئین آن از جوانه گیاه چای کمتر است. بااین‌حال شما نمی‌توانید چای سفید را برای مدت طولانی بخیسانید، برای اینکه این کار را به‌درستی انجام دهید لازم است که هر ۲ دقیقه مزه چای را امتحان کنید تا به آن مزه دلخواه خود برسید.

چای یربا ماته

این چای کاملاً متفاوت با آن چیزی است که فکرش را بکنید، این‌یکی از چای‌های بسیار محبوب در آمریکاست. این چای از هیچ‌کدام از گیاه‌های چای چه کاملیا یا آسام مشتق نشده است و گیاه آن متفاوت است، گیاه این چای در آمریکای جنوبی رشد می‌کند و به دلیل داشتن کافئین طبیعی که بسیار از چای معمولی هم بیشتر و قوی‌تر بسیار شناخته‌شده است. میزان کافئین موجود در این چای چیزی حدود ۸۵ الی ۹۰ میلی‌گرم در هر ۸ اونس چای دم کشیده تخمین زده‌شده است.

دم‌نوش

دم‌نوش‌ها حاوی کافئین نیستند، مگر اینکه طی فرایندی کافئین به آن اضافه شود. دم‌نوش‌ها به دلیل آنکه از گیاهان معمولی مشتق شده‌اند حاوی هیچ‌گونه کافئینی هستند این دم‌نوش‌ها شامل: نعناع، روبیوس، دم‌نوش‌های میوه‌ای و چای زنجبیل است.

چای اولانگ

چای اولانگ از برگ‌های چای سبز ساخته می‌شود و به خاطر همین هم فرض می‌شود که مقدار کافئین بیشتری نسبت به چای سیاه داشته باشد. این چای از ۱ جوانه گیاه و ۲ برگ چای تهیه می‌شود و به خاطر همین هم‌مقدار زیادی کافئین دارد، زیرا جوانه‌های برگ چای بیشترین میزان کافئین را در خوددارند. بااین‌حال، دم کردن این چای بسیار سخت و کار ظریفی است زیرا اگر بیش‌ازحد چای دم بکشد به‌سختی می‌توان آن را نوشید.

چای پوئر

این چای هم از برگ‌های چای سبز تهیه می‌شود، اما آن‌ها برای بهتر شدن برای مدت‌زمانی زمان طولانی حتی سال‌ها تخمیر می‌شوند. کافئین ماده جامدی است که در مرور زمان در کیک‌های پوئر از بین نمی‌رود. اما این دلیل آن نمی‌شود که فرض کنیم میزان کافئین موجود در این چای از بقیه بیشتر است، اما ممکن است با چای سبز معمولی به یک اندازه دارای کافئین باشند.

چه چیزی میزان کافئین چای شما را تعیین می‌کند؟

همان‌طور که قبلاً هم اشاره کردیم اندازه کافئین هر چای متفاوت است و هیچ‌کسی نمی‌تواند میزان دقیق آن را حتی تخمین بزند، دلایل مختلفی هم برای این موضوع وجود دارد و اتفاقاً یک مطالعه جالب دراین‌باره صورت گرفته است. در مجله تحلیلی سم‌شناسی سال ۲۰۰۸ جلد ۳۲ تعدادی از محققان چندین مارم و برند از چای را در آمریکا مورد آزمایش قراردادند، آن‌ها دریافتند در ۲۰ نوع چای اعم از سیاه، سبز، سفید، بدون گیاه دم‌نوش‌ها هیچ ارتباطی بین کافئین موجود در بین آن‌ها پیدا نکردند. در این تحقیق از چای کیسه‌ای استفاده می‌شد نه از برگ چای بنابراین مقدار تمامی چای‌ها یکسان بود، آن‌ها دریافتند که چای سبز بیشتر از چای سیاه کافئین دارد و چای سفید از چای سبز کافئین بیشتر دارد. آن‌ها زمان ماندگاری چای را بین ۱، ۳ و ۵ دقیقه تنظیم کردند و تمامی آب و دما کاملاً برای همهٔ چای‌ها یکسان بود.

همین حالا بخوانید!
طرز تهیه دسر مگنولیا در کمترین زمان ممکن، ۲۰ دقیقه ای حاضره!

میزان کافئین چای

محققان به این نتیجه رسیدند که میزان کافئین موجود در چای سبز، سیاه‌وسفید بین ۱۴ الی ۶۱ میلی‌گرم در هر وعده چای یعنی بین ۶ الی ۸ اونس است. این بیانگر مقدار زیاد کافئین در چای است که توسط یک آزمایش موفق به‌اندازه‌گیری شد البته باید به عوامل دیگر هم که می‌تواند برافزایش کافئین موجود در چای تأثیر می‌گذارد هم اشاره کرد.

برگ‌های چای چندساله هستند؟

همان‌طور که اشاره شد در زمان برداشت ۳ نوع برگ چای وجود دارد. گیاه چای مانند هر گیاه دیگری دارای جوانه‌هایی دارد که این بخش شامل بیشترین مقدار کافئین است، زیرا در اولویت خود گیاه قرار دارد. وجود کافئین نوعی مکانیسم دفاعی گیاه چای از شر آفات است، برگ‌ها و قسمت‌های جوان‌تر گیاه کافئین بیشتری دارند تا بتوانند بیشترین محافظت را از گیاه انجام بدهند و برعکس برگ‌های پیرتر چای کافئین کمتری دارند.

اگر از چای سفید استفاده می‌کنید این چای از جوانه‌های برگ چای مشتق شده است و پتانسیل دارا بودن کافئین را هم دارد اما برای آزاد شدن کافئین موجود در آن نباید زیاد آن را دم کرد زیرا باعث می‌شود که کافئین زیادی آزاد شود و مزهٔ چای شما خیلی تلخ شود.

به‌غیراز برگ‌های قدیمی، انواع چای سیاه وجود دارد که از چند جوانه گیاه چای استفاده می‌کنند که این کار به بالا ‌بردن سطح میزان کافئین چای کمک می‌کند. البته امروزه مقدار کافئین موجود در چای را روی بسته‌بندی محصولات آن درج‌شده است و یا می‌توانید از فروشنده دراین‌باره سؤال کنید.

فصل برداشت چای چه زمانی است؟

نکتهٔ مهم دیگر این است که گیاه چای را می‌توان چندین بار در طول سال برداشت کرد. به‌طورکلی، آغاز سال زمان برداشت چای سفید و برگ‌های بسیار جوان چای است و با گذر زمان برگ‌ها پیرتر می‌شوند و برگ‌های پیر برای برداشت چای سیاه مناسب هستند. به‌عنوان‌مثال چای دارجلینگ که داری دو نمونه است تراز اول و تراز دوم، چای دارجلینگ تراز اول بسیار ملایم‌تر و خوش‌مزه‌تر است و از اولین جوانه‌های برگ گیاه مشتق می‌شود.

تراز دوم چند ماه پس از تراز اول پدیدار می‌شود و ازنظر طعم انواع مختلفی هم دارد.

  • تراز اول از فوریه تا آوریل است
  • تراز دوم از آوریل تا ژوئن است
  • تراز فصل بارش از ژوئن تا اکتبر است
  • تزار پاییزی از اکتبر تا نوامبر است

تزار اول بسیار خوش‌طعم‌تر است و میزان کافئین چای بیشتری هم دارد. همهٔ گیاهان چای دارای ۴ تراز هستند، اما تعداد کمی از آن‌ها به‌غیراز تراز اول برداشت می‌شوند.

برگ چای آسامیکا و سیننسیس

تفاوت دیگر در چای‌ها این است که دقیقاً کافئین از چه نوع برگ چای استخراج می‌شود. بیشتر چای‌ها از گیاه کاملیا سیننسیس استخراج می‌شود، این گیاه که گیاهی چینی محسوب می‌شود که جز اولین گیاهان برای استفاده برای چای بود. این همان چیزی است که انگلیسی‌ها از چین آوردند که ما به آن چای میگوییم.

البته این تنها گیاه چای نیست، در منطقه هندوستان گیاهی به نام کاملیا آسامیکا وجود دارد که از آن‌هم چای استخراج می‌شود. البته کاشت این گیاه در هندوستان زمانی آغاز شد که انگلیسی‌ها املاک و زمین‌های خود را برای کشت چای به کسانی که می‌خواستند چای برداشت کنند واگذار می‌کرد تا چای را از انحصار چینی‌ها خارج کند.

چای آسام کافئین بیشتری نسبت به سیننسیس دارد البته مقدار دقیق آن مشخص نیست. معمولاً برگ چای آسام در هندوستان، سریلانکا و برخی از مناطق آفریقایی یافت می‌شود. در بسیاری از چای‌های سیاه مورداستفاده از ترکیبات چای آسام استفاده می‌شود که به آن طعمی بهتر و خوشایندتر را می‌دهد.

جغرافیا و آب‌وهوا

سرانجام به گیج‌کننده‌ترین بخش این سؤال رسیدم که گیاه چای در چه جایی رشد کرده است و آیا آب‌وهوا روی آن تأثیری گذاشته است یا خیر. به‌طورکلی چای تمایل دارد که روی تپه‌ها رشد کنند به‌خصوص تپ‌های شیب‌دار تا در آب غوطه‌ور نشوند مانند گیاه قهوه. تابش آفتاب زیاد است اما نه به‌طور مستقیم، برخی از گیاهان چای خارج از نور و در سایه رشد می‌کنند که میزان کافئین چای بیشتری هم دارند که انجام این کار کمی دشوار است.

یک مثال خوب برای این می‌توان به چای گیورو اشاره کرد، که برای تهیه چای ماچا مورداستفاده قرار می‌گیرد. اگر گیاه خود را در زمینی صاف کشت کنید گیاه در آب غوطه‌ور خواهد شد، اگر خاکی که در آن گیاه را کشت کرده‌اید مواد معدنی نداشته باشد و یا کم باشد، گیاه چای شما آن‌چنان خوب به عمل نخواهد آمد. برای همین مناطق آتش‌فشانی بهترین مکان برای رشد و کشت گیاه چای هستند زیرا خاک آن مناطق حاوی مواد معدنی بسیار زیادی است.

چگونه بیشترین کافئین را از چای استخراج‌ کنیم ؟

شما همیشه در مورد استخراج کافئین از گیاه چای خود با محدودیت مواجه خواهید شد این بدان معنی است که اگر بخواهید کافئین را از یک چای بدون عصاره استخراج‌کنید، قادر به انجام آن خواهید بود. عصاره به معنی قهوه نیست بلکه به معنی کافئین بسیار کم است.

خیساندن طولانی‌مدت، کافئین بیشتری را استخراج می‌کند!

بر اساس تحقیقات زمان خیساندن تنها چیزی بود که می‌توانست روی استخراج میزان کافئین چای اثر بگذارد. این بدان معنی است که دم کردن چای برای یک دقیقه بیشتر کافئین بیشتری را هم به شما می‌دهد اما ممکن است چای شمارا تلخ و بدمزه کند.

بنابراین بهتر است چای خود را به‌صورت سرد دم‌کنید، سرد دم کردن چای بدان معنی است که به چای اجازه می‌دهد بدون آنکه مزه چای تغییر کند بیشترین کافئین از آن استخراج شود. شاید بوی تلخی بدهد ولی مزه آن کاملاً متفاوت خواهد بود، چای سیاه شیرین‌تر خواهد بود و چای سبز تلخ‌تر نخواهد بود.


مقالات مرتبط :


در این مطلب از مجله پین‌ورک به موضوع میزان کافئین چای پرداختیم. امیدواریم با خواندن این مقاله شما جواب سؤال‌های خود را پیداکرده باشید، اما باید به یاد داشته باشید که اندازه‌گیری دقیق کافئین موجود در چای‌ کار آسانی نیست. اما اگر به دنبال مقایسه هستید این را بدانید که چای ۲ الی ۳ برابر کمتر از قهوه کافئین دارد.

0/5 ( 0 نظر )
۰
نویسنده مطلب ملیحه احمدی
ملیحه احمدی هستم. ذهن خلاقی دارم و از خوندن و نوشتن مطالب جدید به خصوص تخیلی و فانتزی خیلی لذت می‌برم. در حال حاضر هنرجوی تئاترم. تئاتر یکی از رویاهای من در نوجوانی بود که حالا تونستم برآوردش کنم. دوست دارم یه کلبه‌ی چوبی توی جنگل بسازم و در حالی که ماگم توی دستمه و دارم هات چاکلتم رو مینوشم یکی از جذاب ترین ایده هام برای نوشتن یک رمان مثل یک صاعقه به ذهنم خطور کنه. امیدوارم متنایی که مینویسم به اندازه کافی براتون جذاب باشه و به دلتون بشینه :)

بدون دیدگاه