انتخاب ظروف برای پخت و پز از مسائلی است که توجه به آن در منازل، از اهمیت بالایی برخوردار است. این اهمیت زمانی بروز پیدا می کند که بدانیم فعل و انفعالاتی که بین غذا و مواد سازنده ظروف اتفاق می‌افتد می‌تواند چه اثرات منفی و غیر قابل جبرانی بر سلامتی افراد بگذارد. همچنین انتخاب ظروفی که حرارت را به صورت یکسان به غذا منتقل کنند بسیار اهمیت دارد. هیچ کداممان دوست نداریم پس از پخت غذا با ظاهر سوخته ی آن مواجه شویم. از طرفی، انتخاب جنس ظروف مورد استفاده در زمینه‌ی نحوه تمیز کردن آن حائز اهمیت است. از بین ظروف رایجی که این روزها در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند ظروف چدنی به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارد بسیار محبوب است. در این مطلب، با ویژگی‌های این ظروف و نحوه‌ی تمیز کردن آن‌ها، بیش‌تر آشنا می‌شوید. 

 

۱ . مزایا و معایب ظروف چدنی

چدن یک آلیاژ مرکب از کربن، آهن و سیلیسیوم است. ظروف چدنی از سری ظروفی هستند که استفاده از آن‌ها به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارند، بسیار توصیه می‌شود.

  • این ظروف دیرتر زنگ می‌زنند و در مقابل حرارت، سایش و خوردگی بسیار مقاوم‌اند.
  • از ویژگی‌های منفی ظروف دیگر که یون های مختلفی را وارد غذا می‌کنند ندارند. ورود این یون‌ها به غذا می‌تواند سلامتی افراد را به خطر بیندازد. به گفته‌ی متخصصین، ظروف چدنی هنگام قرارگیری در مقابل حرارت، هیچ گونه مواد مضری را به غذا منتقل نمی‌کنند.
  • این ظروف بسیار بادوام‌اند و در صورت استفاده‌ی اصولی می‌توان سال‌ها از این ظروف در منزل استفاده کرد.
  • این ظروف می‌توانند دماهای بالا را تحمل کنند. شما می‌توانید با خیال راحت از این ظروف روی شعله بسیار بالا استفاده کنید و نگران سوختن غذای خود نیز نباشید.

 

ظرف چدنی

از برخی معایب این ظروف می‌توان به این موارد اشاره کرد: این ظروف معمولا سنگین‌اند و ممکن است استفاده از آن‌ها کمی سخت باشد. ظروف چدنی اصل گران و کمیابند و در هنگام خرید باید برای انتخاب ظروف اصل دقت بالایی به خرج داد.

در این زمینه به نکاتی نیز باید توجه کرد:

  • حتی‌المقدور از ریختن مواد غذایی اسیدی درون ظروف چدنی بدون روکش خودداری کنید.
  • هنگام آشپزی، پیش از ریختن روغن حدود ۳ دقیقه ظرف را گرم کنید.
  • در صورت امکان، از حرارت کم‌تری استفاده کنید.

 

ظروف چدنی

 

۲ . تمیز کردن ظروف چدنی

۱-۲ . شستشوی روزانه ظروف چدنی

از آب گرم و یک اسکاچ نرم برای تمیز کردن ظروف چدنی خود استفاده کنید. اسکاچ را به آرامی روی سطح ظرف حرکت دهید تا آسیبی به پوشش آن نرسد.

  • هرگز برای شستن ظروف چدنی از صابون استفاده نکنید زیرا موجب از بین رفتن پوشش سطحی آن می‌شود.

 

چگونه ظروف چدنی را بشوییم

 

برای خشک کردن از یک دستمال استفاده کنید. برای اینکه مطمئن شوید تمام آب ظرف خشک شده است می‌توانید آن را روی حرارت کم قرار دهید.

 

۲ . از بین بردن باقی‌مانده غذا از روی ظروف چدنی

برای این کار می‌توانید از ترکیب روغن زیتون و نمک استفاده کنید. این ترکیب را درون ظرف چدنی کثیف ریخته و با یک دستمال روی سطح آن بکشید. به این صورت باقی‌مانده غذاها از سطح ظرف جدا می‌شوند.

 

پاک کردن ظرف چدنی

 

  • اگر باقی مانده مواد غذایی از سطح ظرف پاک نشدند، می‌توانید ظرف را درون فر قرار دهید.

 

۳ . تمیز کردن ظروف چدنی زنگ زده

برای این کار می‌توانید سینک ظرف‌شویی را پر از آب کنید. به اندازه نصف آب، سرکه درون سینک بریزید. ظرف چدنی را درون این ترکیب قرار دهید. اجازه بدهید ظرف به مدت حدودا ۴ ساعت درون این ترکیب باقی بماند.

  • برای این کار می‌توانید از برس‌های غیرفلزی نیز استفاده کنید.
  • هرگز ظرف را بیش از ۴ ساعت درون این ترکیب قرار ندهید چون موجب فرسایش آن می‌شود.

 

 شست و شوی ظروف چدنی

۳ . جلا دادن ظروف چدنی 

روش دیگر برای جلا دادن و تمیز کردن ظروف فلزی زنگ‌زده و کثیف وجود دارد. در ابتدا یک لایه فویل را در طبقه‌ی زیرین فر پهن کنید. سپس ظروف چدنی را برعکس روی طبقه بالایی فر قرار دهید. فر را روی دمای حدودی ۴۰۰ درجه سانتی‌گراد تنظیم کنید. دو ساعت صبر کنید و پس از سرد شدن ظرف آن را از فر خارج کنید. پ

سپس می‌توانید ظروف را درون ترکیبی از آب، سرکه سفید و مایع ظرفشویی به مدت ۲ ساعت قرار دهید. سپس با یک دستمال به پاک کردن آلودگی‌های سطح ظروف بپردازید.

تمیز کردن چدن

امیدوارم از مطالب من استفاده کرده  و ظروفی تمیز و عاری از آلودگی داشته باشید. اگر تجربه‌ای در زمینه‌ی استفاده از ظروف چدنی دارید با من به اشتراک بگذارید 🙂

منتظر دیدگاه شما هستیم
به اشتراک بگذارید

4 سال پیش پریسا گلی نیا

درباره نویسنده

پریسا هستم. یک زیست شناس شاعر. زاده یک روز پاییزی برگ ریز. از زمانی که خودم را شناخته ام، می‌نویسم. دلنوشته، شعر، متن ادبی، داستان، مقاله. عاشق تجربه‌های جدید هستم. سفر به ماه را دوست دارم.فانتز‌ی‌ام هم‌ برای ادامه زندگی،‌ زیستن در اعماق اقیانوس‌هاست. همیشه دوست داشتم به جای انسان، ماهی به دنیا بیایم. یک ماهی شاعر. حالا یک انسانم...روی این کره خاکی. دوست دارم برجستگی قلم را روی دستانم حس کنم و بوی کاغذ را در هوای اطرافم.

مطالب مشابه

افزودن دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.